Trei demisii și patru mustrări aspre în cazul bărbatului decedat până la venirea ambulanței. Ministerul Sănătății va depune sesizare la Procuratura Generală

Trei demisii și patru mustrări aspre în cazul bărbatului decedat până la venirea ambulanței. Ministerul Sănătății va depune sesizare la Procuratura Generală

Comisia de anchetă internă, instituită de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecție Socială, a dispus mustrare aspră în privința a patru funcționari de rang înalt și trei demisii, toate legate de moartea bărbatului survenită la 40 de minute de la chemarea ambulanței. Mai mult, Ministerul Sănătății promite că va depune o sesizare la Procuratura Generală pe marginea acestui caz.

După ce au evaluat toate circumstanțele, conducerea ministerului a descoperit că operatorul 112 nu a respectat regulamentul de legătură dintre 112 și Urgență.

Atunci când a venit momentul să fie alocată o ambulanță, procesul a fost tergiversat în pofida celor șapte apeluri primite de la trecători, care alertau medicii despre starea gravă a bărbatului.

Publicitate

Conducerea ministerului a mai descoperit că urmărind sistemului GPS al ambulanței s-au depistat date raportate eronat, în special a orei de deplasare și de sosire a ambulanței la locul solicitării;

„Echipa AMU, ajungând la locul solicitării, au documentat de facto moartea clinică a pacientului, dar nu a inițiat acțiunile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală conform Protocoalelor Clinice Naționale. Adițional, medicul a avut o comunicare defectuoasă, lipsită de deontologie și etică medicală cu persoanele aflate care au apelat serviciul 112”, se mai arată în comunicatul oficial.

În acest context, în scopul evitării unor cazurilor analogice, membrii comisiei au recomandat necesitatea consolidării capacităților Serviciului Naţional Unic pentru Apelurile de Urgență 112 prin instruirea continuă a operatorilor pentru identificarea corectă a urgențelor medicale, aplicarea ghidului de recepționare a apelului de urgență și elaborarea unor algoritmi de clasificare a cazurilor în dependență de urgență.

Cine a fost sancționat

S-au ales cu mustrare aspră:

- medicul superior de la Departamentul Dispecerizare AMU;

- Vasile Cucu, vicedirectorul pe logistică CNAMUP

- Rodica Scutelnic, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecție Socială responsabil de Asistența Medicală

- Liviu Oboroc, directorul Serviciului Unic de Urgență 112.

Au fost demiși:

- Ion Midrigan, vicedirectorul responsabil de AMU Chișinău;

- dispecerul de la Departamentul Dispecerizare AMU

- medicul echipei AMU vizată.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a adresat o sesizare și către Procuratura Generală ca să investigheze acest caz și pentru o eventuală pedeapsă penală.

Amintim că, un bărbat de 65 de ani a murit vineri seara, 20 septembrie, în cartierul Telecentru din mun. Chișinău în timp ce ambulanței i-a luat peste 40 minute ca să ajungă la locul solicitării.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal