„Am observat nivel înalt de insatisfacție față de sistemul justiției din partea cetățenilor și a reprezentanților mediului de afaceri”, a afirmat experta Băncii Mondiale, Eva Melins, în cadrul evenimentului de prezentare a studiului „Republica Moldova. Îmbunătățirea accesului la justiție: de la resurse spre rezultate”.

Studiul, în cadrul căruia au fost efectuate mai multe sondaje în rândul cetățenilor, antreprenorilor și al specialiștilor din domeniul, s-a încheiat cu următoarele constatări:

  • 56% din cetățenii intervievați au spus că fie nu văd nicio schimbare, fie au constatat o deteriorare în lucrul instanțelor;
  • 1 din 5 cetățeni consideră că în instanțele de judecată nu există echitate și imparțialitate, ci contează statutul socio-economic sau educațional; 
  • 68% din reprezentanții mediului de afaceri nu se așteaptă la un proces judiciar echitabil. Trei pătrimi din ei consideră că corupția a rămas la același nivel sau chiar a crescut; 
  • 1 din 4 antreprenori spune că știe direct o persoană care a dat mită în anii recenți. 

Judecătorii și procurorii nu se simt în siguranță 

Lucrătorii din sistemul justiției au și ei motivele pentru a fi nemulțumiți. Potrivit studiului, 3/4 din judecători și 52% de procurori spun că nu se simt în siguranță în pozițiile pe care le dețin. 

„Eficiența și securitatea lor sunt în pericol din cauza managementului și a sistemului IT care este depășit, dar și din cauza infrastructurii fizice învechite”, a precizat Eva Melins. 

Unul din autorii raportului a sugerat că situația este agravată de faptul că „toate știrile din mass-media cu privire la sectorul justiției sunt cu tenta negativă și asta demoralizează”. Acesta a îndemnat jurnaliștii să reflecte în articolele lor exemple pozitive, judecători și procurori care își fac bine meseria. 

În cadrul sondajelor care au stat la baza studiului au fost intervievați 3 334 de cetățeni: 1600 de oameni de rând, 500 de antreprenori, 609 de angajați în sectorul judecătoresc, 625 de avocați și notari.