Potrivit lui Mihai Ghimpu, expulzarea profesorilor turci de la liceul „Orizont” a fost o operațiune neclară.

„O parte din aceste persoane au solicitat azil politic în R. Moldova. E important să se respecte legislația, deoarece această situație a trezit îngrijorări în societate, în rândul demnitarilor și a cetățenilor”, a spus președintele PL.

Ghimpu spune că motivul invocat oficial, precum că cetățenii turci ar fi avut legături cu o grupare islamistă care întreprinde acțiuni ilegale pe teritoriul mai multor țări, este o fantezie pe care „cu toții o cunoaștem”.

„Noi, liberalii, am fost la guvernare. Niciodată nu am auzit de așa ceva, și nici după aceasta. E un târg făcut dintre nepreședinte (n. r. - Igor Dodon) și președintele Turciei. Corect ar fi să formăm această comisie de anchetă, cu un reprezentant al fiecărei fracțiuni. Să fie prezent SIS-ul și Biroul de Migrație și Azil”, a spus liderul PL.

Și liberal-democrații au venit cu o solicitare la același subiect. Potrivit deputatului Iurie Țap, acest caz a bulversat societatea.

„E vorba de încălcarea gravă a drepturilor și libertăților omului. O instituție importantă a statului a comunicat nu foarte bine acest lucru. E vorba despre acțiunea autorităților statului - SIS și Biroul de Migrație și Azil, care au depășit cadrul legal. Acest lucru îl putem deduce din comunicarea SIS. Pornind de la importanța acestui fapt, reacția Comisarului european pentru Extindere și a reprezentanților ONU, luand în calcul că imaginea RM a fost grav afectată, constituirea acestei comisii trebuie aprobată”, a declarat deputatul.

După ce inițiativele au fost respinse, Mihai Ghimpu a propus, fără succes, audierea directorului SIS și a directoarei Biroului de Migrație și Azil din cadrul MAI.

Amintim că la 6 septembrie, în ziua în care cetățenii turci au fost luați de acasă de către mascați ai SIS, președintele Parlamentului a anunțat că a solicitat organizarea unor audieri parlamentare pe acest caz.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!