„Cred că vom mai avea motive să-l suspendăm pe președinte. Dacă simulăm și ne imaginăm că votăm modificarea Constituției ce ține de integrarea europeană, credeți că domnul Dodon va promulga? Dacă noi vom trimite curând la aprobare noul Cod al Audiovizualului, care conține elemente de anti-propagandă, care atinge într-un fel ceea ce consideră domnul Dodon că n-ar trebui să facem, credeți că el va promulga? Sunt deja câteva aspecte”, a enumerat Candu.

Întrebat de ce totuși guvernarea nu recurge la procedura de impeachment, Candu a oferit câteva argumente personale.

„Nu e procedură pe care o poți declanșa oricând vrei. În primul rând trebuie creată o comisie parlamentară care trebuie să constate încălcările președintelui. Raportul lor e trimis Curții Constituționale, care constată dacă există sau nu motive de suspendare constituțională. Abia atunci Parlamentul votează sau nu suspendarea de 30 de zile. Dar după 30 de zile trebuie de organizat un referendum național ca oamenii să se expună. Nu demite Guvernul, Parlamentul sau Curtea Constituțională. Un astfel de referendum costă, suntem în prag de alegeri, nu este sigur că cetățenii vor susține demisia, având în vedere sondajele. De ce să cheltuim banii și timpul? Nu e potrivit nici contextul, nici momentul”, a conchis președintele Parlamentului.

Amintim că săptămâna aceasta președintele Igor Dodon a fost suspendat pentru a patra oară în timpul mandatului său, pentru ca guvernarea să poată numi în funcțiile de miniștri candidaturile Silviei Radu și a lui Nicolae Ciubuc.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!