FOTO. Reportaj: A trecut peste propriile limite și a învățat să inspire. Povestea Marianei Galben, jurnalista care îmblânzește boxul thailandez

FOTO. Reportaj: A trecut peste propriile limite și a învățat să inspire. Povestea Marianei Galben, jurnalista care îmblânzește boxul thailandez

 Sunetul deșteptătorului este anticipat de un miorlăit moale și de niște atingeri catifelate combinate cu un miros intens de răcoare, de dimineață și de liniște. Își întredeschide un ochi, apoi încă unul. Mâna i se întinde spre pufoșenia care toarce alături. Îl privește preț de câteva clipe, apoi îl ia în  brațe și se îndreaptă spre geam. Respiră adânc mirosul de toamnă și zâmbește. Începe o nouă zi pe care intenționează s-o transforme într-o nouă realizare. De mai bine de doi ani viața Marianei Galben este o continuă aventură. În clipa în care a înțeles că trebuie să facă o schimbare, s-a înarmat cu voință, cu răbdare și cu multă consecvență. Așa a reușit să-și demonstreze că limitele nu sunt decât o închipuire creată de oameni pentru a-și masca fricile.

„Un om sănătos nu are nicio limită. Cândva un om drag mi-a zis: „Pe Everest au urcat femei! Deci ele nu sunt mai slabe decât bărbații și pot depune efort egal!”. Și are mare dreptate. „Nu am timp, sunt obosit etc.” sunt doar scuze. Scuze care ne fac rău și nu ne permit să evoluăm, să fim mai sănătoși, mai siguri pe sine”, spune Mariana.

...

Publicitate

Altădată o persoană sedentară, fără prea mari înclinații sportive, astăzi o adevărată împătimită a mișcării și a modului sănătos de viață. Mariana Galben își amintește perfect ziua în care destinul i-a scos în cale pasiunea care urma să-i marcheze viața:

„Mi-am zis să încerc muay thai atunci când mergând mult timp pe jos treceam deseori pe lângă sala la care acum mă antrenez. Nici nu știam ce reprezintă. Pe atunci testam cam tot ce îmi trezea interes în materie de sport. Așa că într-o iarnă, cam cu doi ani în urmă, am pășit pragul clubului de box thailandez și am mers la primul antrenament gratuit. După acesta mi-am cumpărat abonament și așa a început aventura mea. Am avut noroc și de un antrenor foarte carismatic și interesant, care m-a observat datorită faptului că sunt disciplinată și nu lipseam de la antrenamente. El mi-a și alimentat plăcerea cu diverse sfaturi utile”.

Un sport deloc gingaș, boxul thailandez a reușit s-o cucerească pe tânăra jurnalistă și a determinat-o să-și antreneze nu doar mușchii, ci și ambiția.

...

„Chiar dacă este unul dintre cele mai agresive tipuri de luptă, acest tip de sport reprezintă o întreagă filosofie. Pentru a continua să faci sport este foarte important să-ți placă ceea ce faci. Dar deseori, pentru a găsi sportul care te reprezintă, trebuie să încerci mai multe. Eu prezent practic 2 activități sportive – boxul thailandez (muay thai) și bodybuilding. Și dacă despre muay thai pot spune că a fost dragoste la prima vedere, bodybuilding mi se pare un pic plictisitor. Nu e foarte interesant să tragi de fiare, dar am nevoie de el pentru a-mi tonifia mușchii, deci îmi place cum îmi modelează corpul”, spune Mariana.

După mai multe luni de muncă și perseverență, rezultatele nu au întârziat să apară. Mariana Galben spune că activitatea fizică regulată a venit în viața ei cu o mulțime de beneficii.

„Datorită sportului am devenit activă. Până a face mișcare în mod intens eram cam sedentară de fire. Acum, chiar dacă practic un tip de sport agresiv, mă simt foarte bine fizic. Anterior aveam dureri de spate și de gât, tipice pentru oamenii care muncesc la calculator. Acum mușchii mei sunt mai tonifiați, fac față presiunii provocată de ziua de muncă pe șezute și cu spatele nu foarte drept”, explică jurnalista.

...

Totuși, Mariana susține că cele mai mari schimbări le simte la nivel psihologic:

„Am foarte multă încredere în mine. Nu am frică să merg seara pe întuneric singură spre casă, știu că mă pot apăra. Îmi place să depășesc noi și noi limite, să mă simt mai puternică fizic, să văd cum cu fiecare antrenament nou pot ridica greutăți mai mari, mă mișc mai ușor, mai grațios”.

Reușitele, concluziile, dar și lecțiile pe care le învață în procesul de redescoperire a personalității sale, sunt împărtășite de Mariana cu prietenii din mediul online. În scurt timp tânăra a devenit o adevărată sursă de inspirație și un adevărat obiect al admirației atât pentru cei pasionați de sport, cât și pentru cei care își propun să-și schimbe viața, dar nu au suficient curaj.

...

„Public pe internet ceea ce fac mai mult din dorința de a demonstra că totul e posibil. Că un om care a cântărit peste 105 kg și era foarte inactiv anterior, acum poate lupta, poate merge zilnic la sală. Mai degrabă îmi doresc să-i motivez pe alții să înceapă să facă mai multă mișcare. Pe mine mă „responsabilizează” plăcerea pe care o simt după fiecare antrenament (când o compar cu orgasmul lumea nu prea crede) și dorința de a atinge noi și noi performanțe”, spune Mariana.

Optimistă și plină de viață, tânăra jurnalistă recunoaște că singurul regret pe care îl are este că nu a început mai devreme să practice sportul preferat. Se ferește de vorbe mari, dar trăiește cu certitudinea că rețeta succesului este, de fapt, la dispoziția oricui.

„Rețeta succesului se ascunde în disciplină. „Disciplina” este cuvântul preferat al antrenorului, dar deja și al meu. Trebuie să fim disciplinați în primul rând față de noi, căci dacă nu ne prea mișcăm, și mâncăm mult și nu prea sănătos, ne facem rău”, explică Mariana.

...

Închide ușa, trece pe lângă ascensor și coboară în grabă scările. Strada i se întinde în față ca un râu. Cu pași repezi și cu zâmbetul pe față se îndreaptă spre birou. Urmează o zi plină, care se va încununa cu cele mai plăcute și mai relaxante câteva zeci de minute- cele petrecute în sala de sport...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal