Pavel Filip, de la tribuna ONU: Rusia trebuie să-și retragă necondiționat, complet și fără întârziere forțele sale armate

Pavel Filip, de la tribuna ONU: Rusia trebuie să-și retragă necondiționat, complet și fără întârziere forțele sale armate

Primul ministru Pavel Filip a evitat sintagma ambiguă „trupele străine” și s-a referit direct la Federația Rusă ca principalul responsabil de încălcarea normelor internaționale prin staționarea forțelor sale armate pe teritoriul Republicii Moldova. Declarațiile premierului au fost făcute de la tribuna Adunării Generale a ONU la New York. 

„Exact acum un an, am reiterat apelurile țării noastre către ONU de a-și focaliza atenția pe un caz de violare flagrantă a dreptului internațional și a Cartei ONU precum este staționarea continuă a forțelor militare și armamentelor străine pe teritoriul Republicii Moldova fără consimțământul său și împotriva voinței sale exprese. (...) Sunt satisfăcut să constat că Adunarea Generală a adoptat o rezoluție care a declarat fără ocolișuri incompatibilitatea cu normele de drept internațional și cu Carta ONU a condiționalității politice care stă la baza refuzului continuu al Federației Ruse de a-și retrage forțele militare și armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova. Adunarea Generală a declarat fără echivocuri că neconformarea Federației Ruse cu normele dreptului internațional și cu Carta ONU a condus la violarea fățișă a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și, în consecință, ea trebuie să-și retragă necondiționat, complet și fără întârziere armamentele și forțele sale armate”, a declarat Filip.

Publicitate

Filip a menționat de asemenea faptul că Republica Moldova, susținută și de alte state OSCE, și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea în legătură cu exercițiile militare ale grupului operațional de forțe ruse în Transnistria. Aceste exerciții sunt „ilegale și destabilizatoare”, a spus Filip, adăugând că manevrele menționate sunt contrare obligațiilor asumate de Federația Rusă în cadrul formatului internațional de negociere 5+2.

„Astăzi, încă o dată, de la această tribună, facem apel la Federația Rusă să înceteze aceste activități ilegale și provocatoare și să reînceapă, necondiționat și fără întârziere, procesul de retragere a forțelor militare și a armamentelor sale conform angajamentelor asumate la summitul OSCE din Istanbul din 1999 și respectarea obligațiunilor care derivă din dreptul internațional și Carta ONU”, a declarat Filip.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal