Experții Băncii Mondiale se arată îngrijorați de modul în care sunt distribuite serviciile sociale în Republica Moldova, mai ales în domeniul învățământului. 

„Discrepanța în nivelul de învățământ între tinerii din localitățile urbane și tinerii în localitățile rurale în Moldova este echivalentă cu doi anii de studii”, scrie în document.

Potrivit studiului, cele mai mari decalaje în rezultatele înregistrate la Programul Internațional de Evaluare a Elevilor (PISA) au fost înregistrate în Republica Moldova și Bulgaria, urmate de Slovacia și România. 

De asemenea, studiul atrage atenția asupra faptului că 95% din populația urbană a Republicii Moldova este conectată la rețeaua de apă, față de 54% din populația rurală. De remarcat că doar 39% dintre populația rurală conectată are acces la rețea de apă în interiorul locuinței. 

„Aceste discepanțe dintre localitățile urbane și rurale în Moldova pot fi înlăturate dacă oamenii reușesc să adune capital uman și să aibă acces la mai multe oportunități”, scrie într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a misiunii Băncii Mondiale în Moldova.