Expert-Grup: Băncile supuse atacurilor raider acumulează mai multe credite neperformante

Expert-Grup: Băncile supuse atacurilor raider acumulează mai multe credite neperformante
Foto: agora.md


Analiza efectuată de Expert-Grup ne arată că în acest an se atestă o înrăutățire a portofoliului de credite a băncilor și o majorare a ponderii creditelor neperformante. Unul din factorii care influențează o astfel de evoluție în sectorul bancar sunt raiderurile corporative. Anume băncile supuse unor astfel de atacuri au avut o înrăutățire semnificativă a portofoliului de credite.

Înrăutățirea portofoliului de credite a determinat diminuarea nivelului de capitalizare a băncilor și a creat riscuri pentru stabilitatea sectorului. Creșterea soldului creditelor neperformante cu 19% în septembrie 2014 față de decembrie 2013, a cauzat majorarea sumei reducerilor calculate pentru pierderi la active şi angajamente condiționale cu 18,5% în aceeași perioadă de referință. Din cauza creșterii rapide a reducerilor calculate pentru pierderi la active şi angajamente condiționale,mărimea calculată, dar nerezervată a reducerilor pentru pierderi la active şi angajamente condiționale s-a majorat cu 26,2%. Aceasta a afectat negativ capitalul normativ total, care s-a majorat doar cu 3,1% în septembrie 2014 față de decembrie 2013. În același timp, activele ponderate la risc s-au majorat cu 19,8%. În rezultatul acestor evoluții suficiența capitalului ponderat la risc s-a cifrat la nivelul de 19,8% în septembrie 2014 și s-a micșorat cu 3,3%, față de decembrie 2013.

Se atestă deteriorarea calității portofoliului de credite din cauza încetinirii creșterii economice și deprecierii monedei naționale. Ponderea creditelor neperformante în total credite a constituit 12,3% în septembrie 2014 și a crescut cu aproximativ 3,4 %, față de decembrie 2013. În cazul Republicii Moldova, modificarea calității portofoliului de credite, în linii mari, poate fi explicată prin evoluția PIB-ului și a cursului de schimb.

Estimările denotă că în decursul unui trimestru avansarea economică determină scăderea ponderii reducerilor pentru credite în total credite cu 0,04%, iar creșterea PIB-ului înregistrată anterior cu 2 trimestre are o influență similară. În primele trei trimestre din 2014, din cauza încetinirii creșterii PIB-ului, s-a redus rolul creșterii economice în asigurarea calității portofoliului de credite. În primul trimestru din 2014 contribuția procentuală a creșterii economice la formarea ponderii reducerilor la credite a fost de -7,2%, iar în cel de-al treilea rolul majorării PIB s-a redus la -2%. Deprecierea reală a leului moldovenesc față de dolarul SUA a contribuit la înrăutățirea calității portofoliului de credite, însă acest efect s-a diminuat în timp. În primul trimestru din 2014, contribuția procentuală a deprecierii leului la formarea cotei reducerilor la credite a fost de 1,6%, iar în trimestrul trei 2014 această influență constituia 0,4%. Cea mai mare contribuție la formarea ponderii reducerilor la credite o are evoluția anterioară a acestei variabile și anume nivelul înregistrat în trimestrul precedent.

Expertul Alexandru Fala ne spune „cu cât creșterea economică este mai mare cu atât și calitatea portofoliului de credite este mai înaltă și sunt mai puține credite neperformante. Totodată deprecierea monedei naționale determină înrăutățirea calității portofoliului de credite. Cu roșu în tabel sunt alți factori. În trimestrul I 2013 și din 2014 această componentă are o influență foarte mare. Intuitiv noi asociem această evoluție cu mișcările tenebre care se petrec în sectorul bancar.”„Băncile care au fost supuse raiderilor corporative au avut indicatori mai răi privitor la creditele neperformante. Evident că cei care au ca scop să preia active importante nu doresc utilizarea eficientă a acestor active și de multe ori iau decizii care au ca scop obținerea de profituri pe termen scurt, ceea ce lovește în stabilitatea financiară a băncilor. În plus riderurile corporative provoacă blocaje în activitatea companiilor. Cu toții cunoaștem ce s-a petrecut la începutul lui 2014, când intervenea factorul național, apoi instanța de judecată, apoi era anulată ședința generală a acționarilor băncii. Mai sunt momente care înrăutățesc situația, când banca acționează împotriva propriilor interese. Astfel de situații au loc atunci când sunt semnale clare că situația se agravează, iar băncile continuă să promoveze practici neprudente care agravează și mai mult această situație”, ne spune expertul Alexandru Fala.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Venituri în creștere. De la începutul lunii septembrie, Serviciul Vamal a raportat încasări de peste 1,6 miliarde de lei

Venituri în creștere. De la începutul lunii septembrie, Serviciul Vamal a raportat încasări de peste 1,6 miliarde de lei

Reacția Procurorului General, după ce Ion Ceban a anunțat că este urmărit

Reacția Procurorului General, după ce Ion Ceban a anunțat că este urmărit

Ar fi cerut 200 de euro mită de la un șofer. Doi polițiști din Cantemir, denunțați la CNA

Ar fi cerut 200 de euro mită de la un șofer. Doi polițiști din Cantemir, denunțați la CNA

Advertoriale
REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

Ofertă specială pentru IMM-uri: până la 1 milion de lei fără gaj, cu decizie preliminară în maxim 1 zi

Ofertă specială pentru IMM-uri: până la 1 milion de lei fără gaj, cu decizie preliminară în maxim 1 zi

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă
 • 2
  Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției
 • 3
  Alegeri în Rusia: Partidul pro-Kremlin Rusia Unită se află în fruntea rezultatelor preliminare
 • 4
  Rusia: O persoană necunoscută a deschis focul asupra profesorilor și studenților din cadrul Universității din Perm. Sunt morți și răniți (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.