Programul Zilei Naționale a Vinului 2018 are pentru tine degustări, master-class-uri și concerte grandioase

Programul Zilei Naționale a Vinului 2018 are pentru tine degustări, master-class-uri și concerte grandioase

 Pe 6 și 7 octombrie, 20 de vinificatori moldoveni vor prezenta produsul mândriei naționale amatorilor de vin de peste Prut, care vor avea ocazia să-l savureze, urmărind un concert susținut de formații din RM. Surprizele nu se opresc aici.

În primul weekend de octombrie nu va fi loc de plictiseală nici la Chișinău. Piața Marii Adunări Naționale va fi, și în acest an, scena principală a sărbătorii, unde descoperirea și savurarea vinurilor de calitate cu Indicație Geografică Protejată se va combina armonios cu un grandios program cultural și activități educative.

Principala atracție a Zilei Naționale a Vinului 2018 vor fi cele peste 60 de standuri expoziționale ale companiilor vitivinicole din cele 4 regiuni cu Indicație Geografică Protejată, la care se va alătura standul vinificatorilor români – o altă premieră a ZNV.

Publicitate

Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „Ediția din acest an Zilei Naționale a Vinului se va desfășura sub genericul „Vin din sufletul Moldovei” și are drept scop promovarea vinurilor IGP, simbol care este o garanție a calității, dar și pentru promovarea culturii vinului, în general."

Gheorghe Arpentin, directorul Oficiul Național al Viei și Vinului: „Cea mai importantă sărbătoare dedicată Vinului Moldovei se internaționalizează. Am decis ca în acest an să o extindem la București. 21 de vinificatori vor merge la Snagov, România și nu mergem doar cu vinul, dar cu tot ce are mai bun și mai reprezentativ țara noastră: gastronomie, meșteșugari, dansuri, folclor. În PMAN vinul va fi în centrul atenției. Un element important este Școala Vinului, care în acest an a fost extinsă. Am invitat toți cei implicați în pocesul de vinificație: școlile specializate, Universitatea Tehnică, specialiștii. Vor fi ateliere unde consumatorii se vor putea informa, vor primi răspunsuri la toate întrebările legate de consumul corect al vinului.”

Diana Lazăr, vicedirectorul Proiectului de Competitivitate din Moldova: „Vreau să reiterez sprijinul plenar dat de USAID în a promova evenimentele vinicole și turismul, iar Ziua Națională a Vinului este o rapsodie de toamnă în care succesele industriei și ale vinificației se împletesc în PMAN și în toată țara. Felicitări Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Oficiului Național al Viei și Vinului, dar și producătorilor pentru că au adus elemente inovatoare în acest an. Susținerea proiectelor se datorează interesului de a scoate în față calitatea vinului, dar și de a-l promova atât pe piața internă, cât și pe cea externă.”

„Parada Vinificatorilor”, „Duelul Fanfarelor” și un impresionant program etno-folcloric în prima zi a sărbătorii Producătorii moldoveni vor deschide agenda evenimentelor de sâmbătă, 6 octombrie, defilând în PMAN, sub acompaniamentul Orchestrei de Muzică Populară a Fraților Advahov, Zinaidei Julea, Surorilor Osoianu, și al ansamblului „Crenguța de Iedera” și Maria Iliuț. „Parada vinificatiorilor” se va încheia cu o horă și o ceremonie de premiere a celor mai de succes actori ai industriei, după care vizitatorii sunt invitați să țină pumnii pentru participanții la cel mai zgomotos duel - „Duelul Fanfarelor”.

În după-amiaza primei zile a festivalului vinului, în inima capitalei vor fi organizate un master-class de dans popular și își va începe activitatea „Școala Vinului”, unde experții Oficiului Național al Viei și Vinului vor împărtăși publicului regulile consumului corect și moderat al vinului Moldovei. Vizitatorii sunt așteptați să ia loc în fața portretiștilor și caricaturiștilor, care nu vor lăsa creionul din mână timp de 2 zile.

Începând cu ora 16.00, pe scenă vor urca ansamblurile etno-folclorice „Plăieșii”, „Surorile Osoianu”, „Geto-Dacii” și „Vatra Neamului”. Prima zi a sărbătorii va culmina cu un concert grandios, susținut de Nelly Ciobanu, „Brio Sonores”, formația „DoReDos” și „Vally Boghean Band”.

Programul cultural al zilei de duminică va debuta cu un show al Baletului Național „JOC” și un program muzical de la DJ Marcus Lawyer. Oaspeții care nu au reușit să ajungă la Școala Vinului în prima zi a sărbătorii, o pot face în cea de-a doua. Orarul este identic și include: degustări de vinuri IGP din soiuri indigene și divinuri, introducere în profesia de somelier, master-class cu Roata Aromelor și lansări de carte și reviste tematice. Vizitatorii sunt îndemnați să treacă pe la Târgul Meșterilor Populari și să intre în Curtea Țărănească. Tot duminică se va acorda și premiul „Polobocul de Aur”, pentru cele mai bune vinuri de casă.

Își continuă activitatea Zona Artiștilor și concursul „Duelul Fanfarelor”. În după-amiaza zilei de duminică, pe scenă vor urca Orchestra de Muzică Populară „Rapsozii Moldovei” și colectivele etno-folclorice „Ștefan Vodă”, „Romanița” și „Cavalerii Armoniei”. Ziua Națională a Vinului 2018 se va încheia cu un concert susținut de interpreții authoni Vitalie Dani, Geta Burlacu, Natalia Gordienco și formațiile „Akord” și „Ethno Republic”. Pentru a explora din plin standurile vinifacatorilor, în căutarea celor mai memorabile experiențe olfactive și gustative, legate de Vinul Moldovei, nu ezita să procuri „Carnetul degustătorului”, care include un pahar ecologic, degustarea a 11 vinuri diferite și a unui vin favorit, două bilete de călătorie pentru transportul public și reduceri de 20% la articolele promoționale „Wine of Moldova”.

Biletul este valabil timp de două zile și poate fi achiziționat la prețul promoțional de 150 de lei până în data de 6 octombrie și la preț de 200 de lei în zilele de 6 și 7 octombrie.

Ziua Naţională a Vinului este organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria Municipiului Chișinău, Asociaţiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal