Reprezentant al liceului „Orizont”: Acești oameni sunt pedepsiți pentru că nu susțin dictatura din Turcia

Reprezentant al liceului „Orizont”: Acești oameni sunt pedepsiți pentru că nu susțin dictatura din Turcia

Unul din reprezentanții liceului „Orizont” a declarat pentru presa de peste Prut că, după expulzarea profesorilor, orice acțiune a autorităților de la Chișinău este un „non-sens”. Deasemenea acesta a reiterat intenția de a-și apăra drepturile pe toate căile juridice, „pentru că ceea ce s-a întâmplat, nu s-a mai văzut”.

Potrivit reprezentantului „Orizont”, cei șapte cetățeni turci se află acum în diferite penitenciare din Turcia, neștiind când vor ajunge în fața instanței de judecată.

„Patru profesori sunt împreună, alți trei, repartizați în orașe diferite. Starea lor de sănătate deocamdată este stabilă, așa cum ne-au informat avocații. Profesorii reținuți nu au vorbit cu rudele nici din Turcia, nici de aici. Ei stau acolo. Nici ei nu știu când vor ajunge în fața judecătorului. Nu știm dacă ei vor avea șansa să se apare. Nu se așteaptă un viitor luminos pentru ei. Mii de oameni care au fost luați cu forța și duși în închisori, mulți din ei nu au ajuns încă în fața judecătorului. Mult timp vor sta în penitenciar. Acești oameni sunt pedepsiți pentru că nu susțin dictatura din Turcia. Dosarele ar putea fi fabricate, așa cum se întâmplă și în ziua de astăzi”, susține angajatul liceului ”Orizont”.

Publicitate

”După expulzarea profesorilor, orice acțiune a autorităților de la Chișinău este un non-sens. S-a acționat în stil mafiot, banditesc, au fost luați cu forța și în câteva ore erau deja în Turcia. Este greu de crezut că s-a ajuns la așa etapă. Am aflat în aceste zile, după reținerea lor, că răspunsul este negativ în ceea ce privește acordarea azilului politic, a mai declarat acesta într-un interviu pentru rfi.ro.

Întrebat dacă liceele din rețeaua ”Orizont” riscă să fie închise, reprezentantul administrației instituției a asigurat că, din punct de vedere juridic, acest lucru este imposibil. Mai mult, conducerea liceului a primit asigurări din partea Ministerului Educației că instituția își va continua activitatea, întrucât respectă normele legale.

„Monica Babuc, dar și încă vreo doi reprezentanți ai ministerului ne-au spus că ne vor susține și în continuare. Procesul de studii nu trebuie să fie întrerupt. Copiii trebuie să aibă parte de studii de calitate și de acum încolo. Suntem un liceu cu performanțe”, spune reprezentantul liceului „Orizont”.

AGORA amintește că la 6 septembrie curent, șase persoane de origină turcă au fost reținute de Serviciul de Informare și Securitate, fiind ulterior expulzate în Turcia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal