
Moldovenii cu cetățenie română vor putea vota la referendumul familiei la 35 de secții de vot. În baza căror acte pot participa la plebiscit
Cetățenii români din Republica Moldova vor putea vota, pe data de 6 și 7 octombrie, la referendumul de revizuire a Constituției statului vecin, la 35 de secții de vot pe întreg teritoriul țării. Anunțul a fost făcut de către ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță.
・
La referendumul de revizuire a Constituţiei, alegătorii sunt chemaţi să răspundă cu „DA” sau „NU” asupra următoarei întrebări: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Forma actuală a articolului 48 alin. (1) din Constituția României, a cărei amendare este supusă votului la referendum, prevede că: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Ceea ce se propune e ca același articol să aibă următorul conținut: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Alături de vecinii de peste Prut, moldovenii care sunt cetățeni ai statului vecin vor putea vota între orele 7 și 21, pe parcursul acestui weekend.
Iată în baza căror acte pot vota moldovenii:

„ E important să reținem că fiecare alegător exercită votul personal. Votarea multiplă sau pentru altă persoană este interzisă. Mai mult, participarea se face pe baza liberului consimțământ și nimeni nu are dreptul să-l preseze pe om să voteze sau nu”, a subliniat Ioniță.
Ambasada României și cele două secții consulare vor organiza 35 de secții de vot pe între teritoriul țării.
La Chișinău vor fi 12 secții: Una la ambasadă, 3 la consulat, o secție la Institutul Cultural Român, două secții la LT „Gheoghe Asachi”, o secție la Direcția CFR și câte două secții la USM și LT „Spiru Haret”.
Câte o secție va fi la Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căușeni, Anenii-Noi, Bardar și Călărași. Tot câte una va fi la consulatul Cahul, Cantemir, Leova, Carabetovca, Cimișlia și Giurgiulești. Două secții vor fi la secția consulară de la Bălți și câte una la Ungheni, Drochia, Edineț, Florești, Fălești, Soroca și Telenești.
„Ne-am asigurat că nu vom avea situații de a rămâne fără buletine de vot. Mâine le vom distribui în primul rând către nord și sud, iar apoi în centru. De regulă, cozile erau la Chișinău, dar toate secțiile de vot din Capitală sunt centrate la distanță de 10 minute de mers de la ambasadă. Dacă vor fi cozi la o secție, va exista posibilitatea de deplasare la alte secții. Nu cred că vor fi cozi pentru că ne-am pregătit logistic”, a mai spus Ioniță.
Pentru ca plebiscitul să fie validat, e nevoie de o participare la scrutin de 30% plus unul dintre alegători. 50% dintre ei trebuie să voteze într-un mod anume pentru ca Legea Supremă să fie schimbat.