Pe de o parte, contractul a fost semnat de reprezentanții consorțiului internațional de investitori, din care fac parte BERD, Invalda INVL, societate baltică de investiții și Horizon Capital, companie de gestiune a fondurilor de investiții activă în Europa de Est. Pe de altă parte, acordul a fost semnat de Agenția Proprietății Publice din Republica Moldova. 

Prețul de vânzare stabilit a fost de 451,43 milioane de lei. 

Acțiunea a fost prezentată de către vicepreședintele Partidului Democrat, Andrian Candu, ca „o primă mare recuperare a activelor bancare” fraudate. 

Francis Malige, directorul executiv al Departamentului Instituții Financiare BERD, a declarat că, de fapt, discuțiile dintre BERD și conducerea MAIB privind posibila achiziționare a acțiunilor au început încă în anii 2011-2012. 

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat la rândul său; „Problema care exista în MAIB cu acționari netrapnsparenți crea multe obstacole, în special limitarea accesului la proiecte de finanțare din surse externe. Odată cu această tranzacție, MAIB va recapăta accesul la liniile de finanțare ale instituțiilor financiare internaționale”. 

Potrivit datelor ministrului Economiei, MAIB deține aproape o treime din întregul sistem bancar al Republicii Moldova, având o cotă de piață de 30%. 

Potrivit Guvernatorului Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, acordul semnat astăzi reprezintă „un model de succes care poate fi replicat și la Moldindconbank”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!