RAPORT: Discursul de ură împotriva comunităților rome, LGBT și de culoare este în creștere în Republica Moldova

RAPORT: Discursul de ură împotriva comunităților rome, LGBT și de culoare este în creștere în Republica Moldova

Discursul instigator la ură împotriva comunităților rome, LGBT și de culoare în discursul public se intensifică în Republica Moldova, iar autoritățile nu reușesc să adopte o poziție puternică față de declarațiile de intoleranță, susține Comisia Europeană contra Rasismului și Intoleranței (ECRI) într-un raport publicat astăzi.

În raport se arată că doar câteva dintre cazurile de discurs instigator la ură ajung în instanțele de judecată și solicită autorităților să elaboreze o strategie care să prevină și să se asigure că astfel de cazuri sunt în mod eficient urmărite și pedepsite.

ECRI salută progresele înregistrate în lupta împotriva rasismului și a discriminării în anumite zone ale R. Moldova, dar în același timp își exprimă îngrijorarea cu privire la o serie de probleme care persistă.

Publicitate

În raport se arată că în Republica Moldova există un nivel înalt de subraportare a discursului instigator la ură și a violenței motivate de ură, majoritatea cazurilor fiind tratate drept contravenții. Faptul că aceste infracțiuni nu sunt urmărite penal nu asigură un efect eficient de descurajare împotriva lor. În plus, acest lucru arată lipsa de cunoștințe și de expertiză a organelor de drept în recunoașterea acestor infracțiuni.

ECRI notează că prejudecățile împotriva persoanelor LGBT sunt răspândite pe larg în R. Moldova și îndeamnă autoritățile să adopte în mod urgent un plan de acțiune pentru protejarea persoanelor LGBT împotriva discursului instigator la ură, a violenței și a discriminării și să reformeze legea penală pentru a face din motivație homo/transfobică, o circumstanță gravă.

Situația romilor rămâne îngrijorătoare dat fiind că strategiile naționale care vizează îmbunătățirea integrării lor nu au fost pe deplin puse în aplicare, ratele de abandon școlar rămân ridicate, iar accesul la locuri de muncă este alarmant de scăzut. ECRI subliniază situația deosebit de vulnerabilă a femeilor rome.

Pe de altă parte, ECRI recunoaște că R. Moldova a înregistrat progrese în anumite domenii, din 2014, când ECRI a adoptat ultimul său raport. CPPEDAE a devenit mai vizibil și mai eficient în activitatea sa, iar Ombudsman este mai puternic decât oricând, odată cu adoptarea, în 2014, a Legii privind Avocatul Poporului.

Autoritățile au aprobat planul de acțiune care acoperă perioada 2016-2020 pentru a îmbunătăți educația, ocuparea forței de muncă și sănătatea pentru romi și pentru a spori accesul la ocuparea forței de muncă, asistență medicală și alte servicii de bază pentru toți cetățenii străini, imigranți și refugiați. În plus, au adoptat o strategie pentru consolidarea relațiilor interetnice pentru perioada 2017-2027, inclusiv măsuri care vizează prevenirea și eliminarea discriminării prin xenofobie și stereotipuri etnice, prin programe de consolidare a capacităților pentru societatea civilă și instituțiile publice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal