Veaceslav Platon, despre arestul său „la cerere” și condițiile „dure” de detenție: Felul în care sunt tratat ține de controlul personal al lui Plahotniuc

Veaceslav Platon, despre arestul său „la cerere” și condițiile „dure” de detenție: Felul în care sunt tratat ține de controlul personal al lui Plahotniuc

Într-un interviu acordat pentru RISE Moldova, bancherul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare pentru implicare în „furtul miliardului” din sistemul bancar din Republica Moldova susține că a fost arestat imediat ce „Plahotniuc s-a înțeles cu Poroșenko”. Cât despre detenția sa, acesta povestește că atitudinea față de el este una „extrem de dură”.

Veaceslav Platon declară că fiind cetățean al Ucrainei nu avea motive de îngrijorare în privința extrădării și arestării lui în Republica Moldova.

„Eu am fost arestat în Kiev la cererea autorităților Republicii Moldova. Asta s-a întâmplat la doar 40 de minute după ce parvenise cererea din Moldova. Eram absolut liniștit, deoarece de 23 de ani eram cetățean al Ucrainei, constituția Ucrainei interzice extrădarea propriilor cetățeni. Iar în momentul în care le-am prezentat celor de la SBU pașaportul, aceștia au înălbit. S-a creat panică. I-au raportat lui Poroșenko. Însă acesta a dat ordin să fie întreprinse toate măsurile ca să fiu predat amicului său Plahotniuc”, declară Veaceslav Platon.

Publicitate

Platon reiterează că și „procurorii erau șocați și nu recunoșteau extrădarea, deoarece înțelegeau faptul că decizia privind extrădarea lui nicicum nu putea să intre în vigoare” .

„Cei de la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) au mers la oficiul unde acum 14 ani primisem pașaportul și au furat din dosar formularul nr. 1. Anume acest lucru le-a permis ulterior să anunțe că pașaportul este fals. O tâmpenie, evident, însă acest aspect nu a preocupat pe nimeni”, a mai adăugat acesta.

Cât despre atitudinea angajaților penetenciarului față de el, Platon povestește că este una „extrem de dură” rația alimentară fiind una strictă iar el supravegheat non-stop.

„De mai bine de doi ani sunt singur în celulă. În general sunt singur în tot blocul. Toate celulele din jurul meu sunt goale. La ușă stau de gardă non-stop angajații. Nu-și scot cagulele nici când temperatura urcă la 40 de grade. Rația alimentară îmi este limitată la maximum. Când era caniculă nu mi se dădea apă potabilă, iar pe cea de la robinet o întrerupeau. Celula mea corespunde perfect condițiilor de carceră. Mâncarea și lucrurile personale stau pe podea. Nu am altceva pe care să le pun. Felul în care sunt tratat aici ține direct de controlul personal al lui Plahotniuc. Totul este coordonat cu el, chiar și fierbătorul electric. Dar nu-i nimic, m-am obișnuit deja. În schimb voinţa mi se călește”, spune Platon.

Despre familia sa Veaceslav Platon spune că „au trecut mai mult de doi ani de când nu și-a văzut copiii și peste un an de când nu și-a văzut soția.”

„În iulie 2017 Plahotniuc a început să ne transmită amenințări, precum că soția va fi arestată următoarea dată când va veni în Moldova (ea locuiește în Federația Rusă – n.r.). Respectiv, i-am interzis să mai vină încoace, chiar dacă ea vrea. Da, am fotografii cu membrii familiei. Ce-i drept, în timpul ultimei percheziții Pîntea, șeful Penitenciarului nr.13, le-a smuls de pe perete și le-a rupt în bucăți. Eu însă am avut și altele”, a adăugat Platon.

Citește continuarea interviului pe RISE MOLDOVA.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal