
Platon: Plahotniuc a fost cel care a scris, din numele lui Voronin, scrisoarea către Nazarbaiev în privința lui Stati
・
Potrivit lui Veaceslav Platon, Plahotniuc a lansat o campanie întreagă de denigrare a sa. Acesta afirmă că totul a început în 2009, „când fiind deputat, am refuzat să votez pentru candidatura propusă de acesta la funcția de procuror general”.
Am încercat să obținem o reacția din partea lui Vladimir Voronin. La anticamera partidului ni s-a spus că liderul PCRM se află într-o ședință și că la încheierea acesteia fostul șef de stat va veni cu un comentariu. Tot într-o ședință s-ar afla și purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.
În cadrul interviului, Platon, care a fost condamnat la 18 ani de pușcărie pentru prejudicierea Băncii de Economii cu aproape 800 de milioane de lei, a mai spus că sistemul justiției și al organelor de forță „poate fi schimbat foarte rapid și ușor”.
„În principiu e suficient un singur an, dar nicio guvernare nu este cointeresată în acest lucru. Or, imediat ce preia puterea, guvernarea începe să dea ordine judecătorilor și organelor de forță, ordine pe care și le dorește executate necondiționat. Orice guvernare preferă o justiție dependentă și părtinitoare. Cine oare și-ar dori și s-ar împăca cu gândul ca o instanță de judecată să ia decizii făcând abstracție de voința și planurile sale!? Un astfel de conducător s-ar simți un ratat. Cum așa? Nimeni să nu-l asculte, iar anumite chestiuni să fie rezolvate conform regulilor?!”, spune Platon.Amintim că în 2008, președintele de atunci, Vladimir Voronin, l-a determinat pe omologul sau kazah, Nursultan Nazarbaiev, să exercite presiuni asupra companiilor petroliere ale lui Anatol Stati care operau în Kazahstan.
Presa timpului scria că, în 2010, Stati a fost deposedat de afacerea din Kazahstan, după scrisoarea privată a lui Voronin către președintele kazah, în care primul îi cerea să ia măsuri față de afacerile lui Stati, care „asigura businessului său o acoperire politică, s-a amestecat în formarea politicii de cadre şi politicii externe a Moldovei, a pus la cale şi a finanțat acţiuni propagandistice, într-o formă netransparentă formaţiuni politice aflate în opoziţie faţă de puterea actuală”.
În 2014, un tribunal de arbitraj constituit sub auspiciile Camerei de Comerț din Stockholm a decis statul kazah sa achite companiei Ascom Group, aparținând omului de afaceri moldovean Anatol Stati, daune de peste 500 milioane de dolari.