Ucraina, „suspiciuni rezonabile” că Rusia ar avea „arme nucleare” în Crimeea

Ucraina, „suspiciuni rezonabile” că Rusia ar avea „arme nucleare” în Crimeea

Ministrul de externe ucrainean, Pavlo Klimkin, a declarat marţi că Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în martie 2014, a devenit o „mare bază militară” a Moscovei, afirmând că autorităţile de la Kiev au „suspiciuni rezonabile” cu privire la existenţa unor „arme nucleare sau cel puţin a unor infrastructuri pentru arme nucleare” în peninsulă, transmite digi24.ro.

Într-un interviu acordat postului de televiziune ATR, şeful diplomaţiei ucrainene a asigurat că Rusia efectuează din Crimeea livrări de echipamente militare, bunăoară, către Siria.

Ministerul de Externe al Ucrainei intenţionează să elaboreze un proiect de rezoluţie privind 'militarizarea Crimeii ocupate' pe care îl va prezenta Adunării Generale a ONU, a spus Klimkin postului ucrainean ATR, dedicat tătarilor din Crimeeea.

Publicitate

Nu este pentru prima oară când Kievul acuză Rusia de instalarea unor presupuse arme nucleare în Crimeea, notează în acest context publicaţia rusă Vzgliad (pro-Kremlin). Anul trecut, preşedintele Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), Andrii Parubii, a declarat în cadrul unei sesiuni a Adunării Parlamentare a NATO că Moscova ar planifica să instaleze, iar - conform unor informaţii - ar fi „instalat deja armament nuclear ofensiv” în Crimeea. În replică, senatorul rus Franţ Klinţevici a declarat că Moscova nu are niciun motiv pentru a desfăşura arme nucleare în Crimeea şi l-a criticat pe preşedintele Radei pentru „demonizarea” Federaţiei Ruse.

Cu toate acestea, în 2015, Ministerul de Externe rus a declarat că Crimeea este componentă a Federaţiei Ruse şi, prin urmare, Moscova are dreptul de a instala arme nucleare în peninsulă, aminteşte Vzgliad.

Expertul militar rus Konstatin Sivkov, vicepreşedintele Academiei pentru probleme geopolitice din Moscova (think tank) a catalogat afirmaţia făcută marţi de ministrul de externe ucrainean drept 'declaraţia unui nebun', notează publicaţia menţionată.„În genere, armele nucleare nu sunt amplasate într-o zonă de graniţă, ci adânc în teritoriul unei ţări pentru a nu permite să fie distruse de către un potenţial inamic în cazul unui conflict militar, întrucât armele nucleare sunt primele vizate” într-un eventual conflict, a explicat expertul citat pentru Vzgliad.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal