„Casa presei” fără presă. Guvernul decide astăzi absorbția instituției de către o direcție a Executivului

„Casa presei” fără presă. Guvernul decide astăzi absorbția instituției de către o direcție a Executivului

„Casa Presei”, clădirea care a găzduit de-a lungul timpului mai multe instituții mass-media, urmează să fie absorbită de către Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova. Absorbția urmează să fie decisă astăzi prin votul miniștrilor din Cabinetul Filip. Întregul patrimoniu al „Casei Presei” urmează să treacă în gestiunea acestei direcții, iar personalul care muncește acum în acest sediu ar putea fi disponibilizat, dacă nu i se va oferi opțiuni de transfer. Inițiativa de a schimba statutul de gestiune independentă al „Casei Presei” nu este una nouă, fiind discutată încă din vara acestui an. Intenția îi îngrijorează pe conducătorii unora dintre puținele instituții de presă care au mai rămas în această clădire. 

În opinia președintelui în exercițiu al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova (UJM), Valeriu Saharneanu, proiectul de hotărâre elaborat recent ar avea drept scop să alunge toate instituțiile media din acest sediu, ca ulterior să fie privatizat. „Eu cred că se pregătesc pentru a scoate de pe frontispiciu sigla „Casa Presei” și pe urmă să vândă clădirea. Este un cartier bănos, unde se poate dezvolta o afacere prosperă. Proiectul de hotărâre demonstrează că statul a pus capac pe presa liberă din Republica Moldova. Noi am ajuns la o atitudine a autorităților față de presă sub nivelul pe care îl avea administrația sovietică”, declara, în iulie, Valeriu Saharneanu pentru media-azi.md.

Agora a luat legătura cu administratorul întreprinderii „Casa Presei”, Victor Poiană, la finele lunii septembrie, pentru a preciza dacă instituțiile care activează în clădire vor fi „măturate” din sediu, iar acesta, la rândul său, ar urma să fie privatizat.

Publicitate

„La moment, toți agenții economici au fost, sunt și vor fi la parterul Casa Presei, cel puțin ce pot să vă spun eu la moment. I-ați văzut că sunt jos? Toți acționează, toți lucrează”, a spuis Poiana.

„Conform legii, întreprinderea de stat „Casa Presei” la moment nu este pasibilă de privatizare. Încheierea contractelor cu un agent economic sau cu un alt agent economic nu le dă dreptul de a privatiza un metru pătrat sau o suprafață oarecare de suprafață, atât timp cât Casa Presei este nepasibilă de privatizare. Mai mult, nu pot să vă comentez nimic”, a precizat administratorul.

Întrebat ce efect va avea absorbția „Casei Presei” de către Direcția Generală pentru administrarea clădirilor, Poiana a răspuns scurt: „O să ajungem și o să vedem ce o să fie. Eu nu pot să spun ce o să fie dimineața sau mâine seara”, a comentat acesta.

Această modificare face parte din etapa a doua a restructurării administraţiei publice centrale de specialitate și are drept scop „asigurarea administrării eficiente a patrimoniului de stat”, se menționează în nota de argumentare a proiectului, elaborat de Centrul de Implementare a Reformelor. Inițiativa presupune și disponibilizări de personal, dar datele exacte vor fi stabilite de conducerea Direcției, care le va prezenta Cancelariei de Stat. După finalizarea reorganizării, Cancelaria de Stat va elabora şi va prezenta Executivului metodologia de calculare a tarifelor la serviciile prestate de Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului. O investigație realizată în septembrie 2015 de Centrul de Investigații Jurnalistice, relevă faptul că peste 2.300 de metri pătrați din cei aproximativ 10.000 din spațiul „Casei Presei” au fost transmiși în gestiune economică sau privatizați treptat între anii 1998 şi 2004. În anul 2012, pe numele a trei foşti directori şi a contabilei Î.S. „Casa Presei” a fost deschis un dosar penal privind fraudarea instituţiei cu milioane de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal