
ONG-urile media, în cazul interzicerii TV8 și JurnalTV la sediul democraților: Acțiunile PDM sunt pasibile și de răspundere penală
ONG-urile media au adresat un apel Partidului Democrat, după ce ieri formațiunea a interzis, pentru a patra oară, intrarea reporterilor TV8, dar și a celor de la JurnalTV, la briefingul de presă al formațiunii. Organizațiile afirmă că prin acțiunea partidului de la guvernare se încalcă atât drepturile jurnaliștilor, cât și ale cititorilor, iar măsura luată de PD este chiar pasibilă de răspundere penală.
・
„Prin acest tip de acțiuni se încalcă atât drepturile jurnaliștilor, cât și drepturile cetățenilor. Se încalcă în special libertatea de a primi și de a difuza informații de către mass-media (art. 20 din Legea presei), precum și libertatea publicului de a fi informat (art. 6 alin 1 din Legea cu privire la libertatea de exprimare). Acțiunile PDM sunt pasibile și de răspundere penală, conform prevederilor articolul 180 prim din Codul penal al Republicii Moldova, care stipulează sancțiuni pentru împiedicarea intenționată a activității mass-media”, scrie în apelul ONG-urilor media.
În contextul în care speakerul Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că reporterii au fost lăsați după ușă pentru că partidul „nu este instituție publică”, ONG-urile reamintesc că formațiunile sunt „institute democratice ale statului de drept, promovează valorile democratice şi pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice”.
„Precizăm că statul sprijină financiar partidele politice (art. 5 din Legea privind partidele politice). Prin urmare, activitatea partidului de guvernământ este de interes public, iar la briefingurile de presă ale acestuia trebuie să aibă acces toți jurnaliștii, pentru a putea reflecta discuțiile şi anunțurile care, ulterior, se concretizează în acte și inițiative oficiale, cu impact asupra întregii societăți”, se arată într-un comunicat al organizațiilor media.
Acestea au solicitat PD-ului să revizuiască atitudinea față de TV8 și Jurnal TV, iar la următoarele evenimente să le asigure accesul nestingherit și necondiționat.
„Facem apel și către ambasadele şi misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova să ia notă de acest comportament discreționar al partidului de guvernare. Astfel, dorim să aducem în atenția lor că în domeniul media capătă amploare o serie de practici ilegale de îngrădire a libertății instituțiilor mass-media incomode şi a jurnaliștilor independenți care își fac onest meseria”, conchid autorii.
Semnatari:
Centrul pentru Jurnalism IndependentAsociația Presei IndependenteAsociația Presei ElectroniceCentrul de Investigații JurnalisticeComitetul pentru Libertatea Presei Asociația Telejurnaliștilor Independenți Centrul ”Acces-Info”RISE Moldova