Audierile parlamentare pe marginea fraudei bancare ar putea fi amânate. Șeful CNA nu poate veni la raport

Audierile parlamentare pe marginea fraudei bancare ar putea fi amânate. Șeful CNA nu poate veni la raport

Audierile parlamentare pe marginea fraudei din sistemul bancar, votate săptămâna trecută de către 52 de deputați, ar putea să nu mai aibă loc pe 4 octombrie, așa cum se planifica. După ce procurorul general, Eduard Harunjen, i-a scris lui Andrian Candu că se află „în imposibilitatea de a da curs solicitării deputaților”, o scrisoare similară a venit și de la directorul CNA, Bogdan Zumbreanu. Acesta scrie că va fi implicat în ședințele de evaluare a experților Moneyval și nu poate să vină în plenul Parlamentului.

Informația a fost confirmată pentru Agora de șefa serviciului de presă al CNA, Angela Starinschi.„Directorul se va prezenta în ședința de plen a Parlamentului. În scrisoarea adresată președintelui Parlamentului, directorul a cerut amânarea datei audierilor parlamentare pe motiv că este implicat în ședințele de evaluare ale experților Moneyval din cadrul Consiliului Europei, care se desfășoară în perioada 1-12 octombrie. Or, aceasta evaluare este una extrem de importantă pentru Republica Moldova, iar prezența directorului CNA este necesară”, ne-a comunicat Angela Starinschi.MONEYVAL este un organism al Consiliului Europei care are sarcina de a verifica în ce măsură autoritățile naționale respectă principalele standarde internaționale în materie de spălare a banilor și a finanțării terorismului. Anterior, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că deputații vor audia totuși instituțiile responsabile pe subiectul fraudei bancare, însă noua dată ar putea fi aleasă astăzi, la ședința Biroului permanent al Parlamentului.Săptămâna trecută, procurorul general, Eduard Harunjen, a scris o scrisoare lui Candu în care a punctat că audierile crează o „situație inacceptabilă, deoarece contravin principiilor universale de înfăptuire a justiției și de reglementare a rolului Procuraturii într-o societate democratică”. Amintim că pe 27 septembrie, 52 de deputați au adoptat decizia de a-i audia în Parlament pe Procurorul general, șeful CNA și șeful Procuraturii Anticorupție în legătură cu furtul miliardului și raportul Kroll. Audierea a fost programată pentru ședința plenară din 4 octombrie.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal