Luni, deputatul PSRM Vladimir Odnostalco a depus o sesizare către Curtea Constituțională cu privire la problema copiilor nevaccinați. Odnostalco a afirmat că drepturile și libertățile fundamentale ale copiilor sunt afectate din cauza unei prevederi din Legea privind supravegherea de stat a sănătății, care interzice admiterea copiilor nevaccinați în colectivități și instituții educaționale. 

Astăzi, Curtea Constituțională a respins solicitarea de suspendare a actului contestat. 

„Autorul sesizării a ridicat problema neconstituționalității actelor normative contestate doar prin prisma drepturilor și libertăților „copiilor nevaccinați”. În virtutea ei de garant al Constituției, Curtea trebuie să analizeze sesizarea în mod nepărtinitor, din perspectiva tuturor drepturilor și intereselor incidente pe care le garantează sau le permite Constituția”, scrie în aprecierea Curții. 

De menționat că, marți, vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a sugerat că copiii nevaccinați de rujeolă s-ar putea întoarce la școală. 

„Nu este corect să fie lipsiți de educație acei copii care încă nu au fost vaccinați. Respectiv, am convenit cu Guvernul să avem o abordare de compromis. Copiii urmează să se întoarcă la școală, dar între timp să se ducă discuții cu părinții, cu medicii de familie și copii ca ei să urmeze programul de vaccinare”, a spus Ghilețchi.

Părinții ar urma să se adreseze la CEDO

Între timp, unii părinți ar urma să adune actele necesare pentru adresarea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după cum a anunțat pe pagina sa de Facebook juristul Fadei Nagacevschi. 

„Curtea Constituțională a refuzat suspendarea actului legislativ ce prevede neadmiterea copiilor nevaccinați la școli și grădinițe până la examinarea cazului în fond. Vedem ce spune azi Guvernul... Dragi părinți, se vede că, adresarea la CEDO este inevitabilă”, a afirmat juristul. 

Amintim că în luna septembrie 4 935 de elevi din clasele primare, gimnaziale și de liceu nu au mers la școală pentru că nu au fost vaccinați împotriva rujeolei. 

Legea  10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice prevede că „Admiterea copiilor în colectivităţi şi instituţii educaţionale şi de recreere este condiţionată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice".

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!