Curtea Constituțională a decis! Sesizarea privind problema copiilor nevaccinați, respinsă. Cazul ar putea ajunge la CEDO

Curtea Constituțională a decis! Sesizarea privind problema copiilor nevaccinați, respinsă. Cazul ar putea ajunge la CEDO

Curtea Constituțională a lăsat în vigoare actul legislativ care prevede neadmiterea copiilor nevaccinați în școli și grădinițe până la examinarea cauzei în fond. Între timp, un jurist a îndemnat părinții să semneze cererea de adresare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

Luni, deputatul PSRM Vladimir Odnostalco a depus o sesizare către Curtea Constituțională cu privire la problema copiilor nevaccinați. Odnostalco a afirmat că drepturile și libertățile fundamentale ale copiilor sunt afectate din cauza unei prevederi din Legea privind supravegherea de stat a sănătății, care interzice admiterea copiilor nevaccinați în colectivități și instituții educaționale.

Astăzi, Curtea Constituțională a respins solicitarea de suspendare a actului contestat.

Publicitate

„Autorul sesizării a ridicat problema neconstituționalității actelor normative contestate doar prin prisma drepturilor și libertăților „copiilor nevaccinați”. În virtutea ei de garant al Constituției, Curtea trebuie să analizeze sesizarea în mod nepărtinitor, din perspectiva tuturor drepturilor și intereselor incidente pe care le garantează sau le permite Constituția”, scrie în aprecierea Curții.

De menționat că, marți, vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a sugerat că copiii nevaccinați de rujeolă s-ar putea întoarce la școală.

„Nu este corect să fie lipsiți de educație acei copii care încă nu au fost vaccinați. Respectiv, am convenit cu Guvernul să avem o abordare de compromis. Copiii urmează să se întoarcă la școală, dar între timp să se ducă discuții cu părinții, cu medicii de familie și copii ca ei să urmeze programul de vaccinare”, a spus Ghilețchi.

Părinții ar urma să se adreseze la CEDO

Între timp, unii părinți ar urma să adune actele necesare pentru adresarea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după cum a anunțat pe pagina sa de Facebook juristul Fadei Nagacevschi.

„Curtea Constituțională a refuzat suspendarea actului legislativ ce prevede neadmiterea copiilor nevaccinați la școli și grădinițe până la examinarea cazului în fond. Vedem ce spune azi Guvernul... Dragi părinți, se vede că, adresarea la CEDO este inevitabilă”, a afirmat juristul.

Amintim că în luna septembrie 4 935 de elevi din clasele primare, gimnaziale și de liceu nu au mers la școală pentru că nu au fost vaccinați împotriva rujeolei.

Legea 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice prevede că „Admiterea copiilor în colectivităţi şi instituţii educaţionale şi de recreere este condiţionată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice".

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal