„Nici nu vă pot reda, erau înjurături acolo”. Filip, îngrozit de înregistrările audio în cazul bărbatului decedat până la venirea ambulanței

„Nici nu vă pot reda, erau înjurături acolo”. Filip, îngrozit de înregistrările audio în cazul bărbatului decedat până la venirea ambulanței

Cazul bărbatului care a murit după ce a așteptat 40 de minute venirea ambulanței, pe 20 septembrie, în cartierul Telecentru din Chișinău, pare să provoace tot mai multe urmări. La ședința Cabinetului de Miniștri, premierul Pavel Filip s-a arătat „îngrozit” de modul în care dispecerii și medicii care urmau să preia chemarea, discutau despre pacient. El spune că a ascultat înregistrările audio în acest caz și că a auzit chiar și înjurături.

Filip a început ședința Guvernului prin a spune că au trecut zece zile de când a cerut un raport final asupra acestui caz de la Ministerul Sănătății și nu l-a primit încă.

„Pe cât de regretabil e acest caz, pe atât de regretabilă e și situația din domeniul medicinei de urgență. Am solicitat înregistrările de la 112, de la dispeceratul de urgență, le-am ascultat, le-am dedicat timp și prima mea reacție a fost să fac aceste înregistrări publice. Dar m-a ținut responsabilitatea de a nu încălca legea cu privire la datele cu caracter personal. Însă modul cum se lucrează în ambulanță m-a îngrozit. M-a îngrozit cum discută dispecerul cu medicii. Problema nr. 1 nu e lipsa banilor, ci atitudinea pe care o au unii când își fac meseria. Nici nu vă pot reda, erau și înjurături acolo, iar medicii vorbeau cu aroganță despre cei aflați în criză. Dispecerul a trebuit să sune patru echipe de medici, iar unul a spus că i se termină ziua de lucru și s-a întors de la altă chemare”, a declarat Filip, adresându-se în special noului ministru, Silvia Radu.

Publicitate

„Cu multă lenevie se înscriau toate datele, se repeta, foarte lent, iar după ce a fost primită chemarea, ambulanța a ieșit abia peste 13 minute. Ce a făcut această echipă în 13 minute nu e clar. Dar de la stația de ambulanțe la fața locului ei au ajuns în 10 minute”, a mai adăugat premierul.

El i-a recomandat ministrului Silvia Radu să facă din domeniul medicinei urgente „o prioritate”. „Timp de două săptămâni să veniți cu un plan de reorganizare a acestui serviciu. Vă voi da și dvs. să ascultați aceste înregistrări”, a conchis Filip.

Amintim că un bărbat de 65 de ani a murit în seara de 20 septembrie, în cartierul Telecentru din mun. Chișinău în timp ce ambulanței i-a luat peste 40 minute ca să ajungă la locul solicitării. Tragedia a fost relatată de soția fostului ministru al Educației Mihail Șleahtițchi, poeta Maria Șleahtițchi. Potrivit femeii, mai mulți trecători au sunat la 112 în repetate rânduri, însă ambulanța a venit cu mare întârziere, iar la venire medicii au constatat decesul.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal