Filip a început ședința Guvernului prin a spune că au trecut zece zile de când a cerut un raport final asupra acestui caz de la Ministerul Sănătății și nu l-a primit încă.

„Pe cât de regretabil e acest caz, pe atât de regretabilă e și situația din domeniul medicinei de urgență. Am solicitat înregistrările de la 112, de la dispeceratul de urgență, le-am ascultat, le-am dedicat timp și prima mea reacție a fost să fac aceste înregistrări publice. Dar m-a ținut responsabilitatea de a nu încălca legea cu privire la datele cu caracter personal. Însă modul cum se lucrează în ambulanță m-a îngrozit. M-a îngrozit cum discută dispecerul cu medicii. Problema nr. 1 nu e lipsa banilor, ci atitudinea pe care o au unii când își fac meseria. Nici nu vă pot reda, erau și înjurături acolo, iar medicii vorbeau cu aroganță despre cei aflați în criză.  Dispecerul a trebuit să sune patru echipe de medici, iar unul a spus că i se termină ziua de lucru și s-a întors de la altă chemare”, a declarat Filip, adresându-se în special noului ministru, Silvia Radu.

„Cu multă lenevie se înscriau toate datele, se repeta, foarte lent, iar după ce a fost primită chemarea, ambulanța a ieșit abia peste 13 minute. Ce a făcut această echipă în 13 minute nu e clar. Dar de la stația de ambulanțe la fața locului ei au ajuns în 10 minute”, a mai adăugat premierul.

El i-a recomandat ministrului Silvia Radu să facă din domeniul medicinei urgente „o prioritate”. „Timp de două săptămâni să veniți cu un plan de reorganizare a acestui serviciu. Vă voi da și dvs. să ascultați aceste înregistrări”, a conchis Filip.

Amintim că un bărbat de 65 de ani a murit în seara de 20 septembrie, în cartierul Telecentru din mun. Chișinău în timp ce ambulanței i-a luat peste 40 minute ca să ajungă la locul solicitării. Tragedia a fost relatată de soția fostului ministru al Educației Mihail Șleahtițchi, poeta Maria Șleahtițchi. Potrivit femeii, mai mulți trecători au sunat la 112 în repetate rânduri, însă ambulanța a venit cu mare întârziere, iar la venire medicii au constatat decesul. Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!