
FACT-CHECKER! Andrian Candu, vânzarea acțiunilor MAIB și recuperarea miliardului: Cine și cum manipulează cu informația
Marți, 2 octombrie 2018, Guvernul Republlicii Moldova prin intermediul Agenţiei Proprietăţii Publice a vândut 426 365 acţiuni emise de BC „Moldova Agroindbank” SA, ceea ce constituie 41,09% din capitalul social al băncii. În aceeași zi, președintele Parlamentului, Andrian Candu, declara, de la sediul Partidului Democrat, că banii de pe urma acestei tranzacții vor ajunge în bugetul de stat ca restituire a fraudei bancare. Afirmațiile speakerului sunt contrazise însă de Hotărârea Guvernului aprobată în iunie prin care s-a decis achiziționarea de către stat a pachetului de acțiuni nou-emise de la MAIB. Experții economici, la rândul lor, se arată nedumeriți de legătura făcută de șeful Legislativului între vânzarea celor 41% din acțiunile MAIB și furtul miliardului.
・
UN PIC DE RETROSPECTIVĂ
Istoria cu vânzarea pachetului de acțiuni de la MAIB a început în 2016 când Banca Națională a Moldovei a obligat două grupuri de acționari să-și vândă acțiunile după ce s-a constatat că aceștia au acționat concertat și au achiziționat o cotă substanțială în capitalul social al băncii. Pentru înstrăinare a fost stabilit atunci un termen de 3 luni, dar fără succes. Niciun investitor nu s-a arătat interesat de ofertă. În rezultat, după expirarea termenului, acțiunile au fost anulate și emise altele noi.
DUPĂ DOI ANI
Au urmat mai multe tentative eșuate de vânzare a acestora. Drept urmare, la 20 iunie 2018, Guvernul decide să cumpere, prin intermediul Agenției Proprietăți Publice, acțiunile nou emise, la un preț total de peste 450 de milioane de lei. Peste aproximativ o lună, mai exact la 18 iulie 2018, la Bursa de Valori a Moldovei are loc tranzacția. Tot atunci s-a anunțat că mai târziu pachetul va fi revândut de Agenția Proprietății Publice prin intermediul licitației cu strigare, fapt care s-a și realizat în ziua de 2 octombrie 2018 - pachetul a fost cumpărat de compania HEIM Partners Limited, un consorţiu internaţional de investitori format din Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare, Horizon Capital şi AB Invalda INVL.
DECLARAȚIA SPEAKERULUI
„Această tranzacție este importantă din câteva puncte de vedere. În primul rând sunt investitori străini importanți care intră pe piață sau își consolidează prezența pe piața bancară. Doi, face parte din acele măsuri de curățare a sistemului bancar și cu siguranță vor aduce beneficii atât sistemului bancar, cât și economiei. Și trei, să nu uităm că o parte semnificativă dacă nu chiar întregul preț de vânzare-cumpărare va fi restituit statului inclusiv ca restituire a fraudei bancare. Adică acest preț de vânzare-cumpărare va veni în bugetul statului și astfel vom avea în acest an o primă mare recuperare a activelor bancare. Dar, în general, este benefică o astfel de intrare, deoarece ca și în alte bănci unde s-a intrat deja, asta presupune concurență, asta presupune produse bancare pentru cetățeni, asta presupune rate la credite bancare mai mici, asta presupune concurențe mai bune, asta presupune sănătate în tot cee ace însemană sistemul financiar-bancar dar și per economie beneficii”, a declarat cu ocazia tranzacției președintele Parlamentului Andrian Candu.
DE UNDE S-AU LUAT BANII
Declarația speakerului este cel puțin confuză. Asta pentru că, banii cu care APP a cupărat în vară acest pachet de acțiuni au fost oferiți de Ministerul Finanțelor, iar în Nota Infromativă a Hotărârii de Guvern din 20 iunie nu se spune nimic că această tranzacție ar contribui în vreun fel la recuperarea miliardului.

CE SPUN EXPERȚII
„Subiectul e delicat pentru că lipsesc anumite informații. Din ceea ce știm este vorba de acele acțiuni noi pe care banca le-a vândut statului, apoi statul le-a vândut. În Hotărârea de Guvern aprobată la 20 iunie este menționat că Ministerul Finanțelor va aloca Agenției Proprietăți Publice banii necesari. Respectiv, acum banii se întorc înapoi la Guvern, înapoi la Ministerul Finanțelor. Deci nu înțelegem cum prin această tranzacție are loc recuperarea fraudei bancare”, a declarat pentru AGORA expertul economic Dumitru Pântea.
Și economistul Alexandru Fală consider că tranzacția din 2 octombrie nu are nicio legătură cu recuperarea miliardului.
„Bine noi nu știm, poate că a participat același grup infracțional, dar oricum sunt două operațiuni separate. Prin această tranzacție statul cumva își recuperează investițiile de astă vară. BNM a decis că un grup de acționari au activat concertat și a impus vânzarea acțiunilor, care în final au fost cumpărate de stat (ca pachet de acțiuni nou emise – n.r.). Asta nu are legătură cu furtul miliardului. Nu văd cum să se facă legătura. S-a ajuns la conluzia că a fost o acțiune concertată, dar asta a fost cumva pe lângă furtul miliardului. Da e bine pentru sector că s-a reușit această tranzacție, dar să spunem că e recuperea fraudei, nu văd cum”, a declarat Alexandru Fală. De menționat că vânzarea pachetului de acțiuni al Moldova Agroindbank a fost și un angajament asumat de autoritățile Republicii Moldova față de Fondul Monetar Internațional.