Potrivit liberal-democratului Iurie Țap, procedura legală pe acest caz a fost încălcată, iar operațiunea seamănă  cu o schemă utilizată des în cazul unor privatizări dubioase. „Pentru a confirma sau infirma acest lucru, solicităm audierea în plenul Parlamentului a ministrului Chiril Gaburici”, a declarat deputatul.


Comuniștii au mers ceva mai departe, cerând audierea permierului Pavel Filip, ministrului Chiril Gaburici, dar și a directorului Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici.

„Să ne explice de ce situația economică a întreprinderii a ajuns în așa stare. Situația economică a Air Moldova n-a fost niciodată bună, dar de ce a fost nevoie acum să fie vândută”, a spus deputatul Oleg Reidman.

Potrivit socialistului Vladimir Țurcan, PSRM are „o poziție de principiu” pe acest caz. „Avem nu doar proces de privatizare, dar vânzarea la un preț mizerabil de 50 de milioane de lei a Air Moldova, ajunsă în mâinile unei companii destul de dubioase, care a fost fondată în luna august. Fondatorii de bază sunt doi cetățeni ai Republicii Moldova, care având capitalul social de 500 de mii de lei, și-au asumat obligațiunea de a achita datoriile care sunt ale Avia Invest”, a declarat deputatul.

Potrivit liberalei Alina Zotea-Durnea, membrii Comisiei parlamentare de economie, buget și finanțe au votat ca miercurea viitoare, în cadrul Comisiei, să aibă loc audieri pe subiectul privatizării Air Moldova.

Agenția Proprietății Publice a anunțat cumpărarea operatorului național Air Moldova de către Civil Aviation Group, firmă formată de compania românească Blue Air și un grup de investitori din R. Moldova. Civil Aviation Group va achita 50 de milioane de lei în buget și va prelua datoria de 1,2 miliarde de lei a companiei Air Moldova. Privatizarea, care este una dintre cele mai mari din ultimii ani, a stârnit criticile unor experți, dar și din partea opoziției.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!