FOTO. De la un scop „meschin” la bunătate: Află de la Eduarda Ciobanu care este rețeta unui voluntar de succes

FOTO. De la un scop „meschin” la bunătate: Află de la Eduarda Ciobanu care este rețeta unui voluntar de succes

A început să facă voluntariat dintr-un motiv „meschin” ca mai apoi acesta să devină o activitate cotidiană. Eduarda Ciobanu este eleva care de aproape trei ani își dedică majoritatea timpului activităților cu caracter social. Cu ocazia săptămânii internaționale a voluntariatului, AGORA îți propune să îi cunoști povestea și să vezi care este rețeta unui voluntar de succes.

„Am decis să să fiu voluntar în 2015 în cadrul Misiunii Sociale Diaconia. Eram în căutarea unei activități extrașcolare utile și voluntariatul mi s-a părut o variantă perfectă. Astfel, în urma unui interviu cu coordonatorul, mi-am început activitatea”, spune Eduarda, care pe atunci avea 15 ani. Întrebată de ce anume a ales voluntariatul, eleva povestește cu sinceritate că a ales să fie voluntar pentru a-și „omorî” eficient timpul.

„La început, motivul a fost unul meschin. Voiam să-mi găsesc o ocupație. Într-un final realizez că acum primesc o plăcere colosală de la ceea ce fac. Zâmbetul și emoțiile pozitive ale oamenilor sunt molipsitoare”, mărturisește tânăra ajunsă la vârsta majoratului.

Publicitate
...

Deși recunoaște că nu este o muncă ușoară, totuși continuă să ajute oamenii, cel puțin să le aducă un zâmbet pe față.

„Îmi este greu în momentele în care întâlnesc oameni care îmi reproșează anumite lucruri sau sunt nemulțumiți de problemele lor, dar numărul celor ce sunt recunoscători este, totuși, predominant. Asta îmi oferă puteri și dă sens muncii pe care o fac”, mai spune tânăra.

...

Acum Eduarda face parte dintr-un grup de inițiativă numit OTVG (Organizația Tinerilor Voluntari Ghibu), membrii căruia sunt elevi de toate vârstele. Organizează concerte caritabile, în mare parte destinate copiilor bolnavi și familiilor social-vulnerabile.

„Evenimentul pe care nu îl voi uita niciodată este distribuirea darurilor familiilor social-vulnerabile în urma colectării fondurilor de la concertul caritabil „Magia Crăciunului”, eveniment organizat în totalitate de OTVG. Împreună cu alți voluntari am reușit să-i convingem că Moș Crăciun există, astfel le-am dăruit magie. Am simțit un ansamblu de sentimente distincte de la compătimire până la bucurie nebună, copilărească. Am plâns și am zâmbit în aceeași zi. Când vezi rezultatele muncii depuse, înțelegi că totul nu a fost în zadar, iar acest fapt îmi dă putere să îmi continuu activitatea în calitate de voluntar și îi îndemn pe toți să treacă prin această experiență de nedescris”, povestește Eduarda.

...

Nu am putut obține multe poze cu activitatea voluntarei pentru că nu obișnuiește să imortalizeze momentele în care îi ajută pe ceilalți. Tânăra crede că „dacă faci un bine, este pentru că vrei să-l faci, și nu pentru a te lăuda sau umple rețelele de socializare cu poze”. Mai mult, a ținut să ne spună de ce ar trebui ca tinerii să aleagă voluntariatul și care este rețeta perfectă pentru „un cetățean ideal”.

„Voluntariatul te face să vezi viața din altă perspectivă și asta poate schimba multe în viața ta, chiar și modul tău de gândire cai individ. Voluntariatul te ajută să te descoperi pe tine însuți, deorece doar trecând și văzând diferite situații afli cât de puternic, milostiv, meschin, răbdător sau prietenos poți fi. Pe lângă munca în echipă, capacitate de a comunica eficient, de a fi mai deschis și prietenos, un tânăr voluntar mai învață să aprecieze ce are și să se bucure de lucrurile mici. În același timp, învață să fie determinat și ambițios. Aceasta este rețeta perfectă pentru un cetățean ideal, cred eu. Un voluntar de succes este cel ce simte și trăiește istoria fiecărui om, dar nu-l judecă pentru situația în care se află. Atât, nimic mai mult”, conchide Eduarda Ciobanu

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal