„Noi planificăm să reparăm și să construim 2600 de km de drumuri pe an, în anul 2019. Ne propunem să menținem acest ritm de lucru pe perioada anilor următori ca, în fiecare an, să dăm în exploatare peste 2000 de km de drumuri pe an”, a anunțat Vlad Plahotniuc.

Potrivit datelor prezentate ulterior de către ministrul Economiei, Chiril Gaburici, în perioada anilor 2009-2018, în Moldova au fost reparați 2720 de km de drumuri. Totodată, conform informațiilor Administrației de Stat a Drumurilor, lungimea totală a rețelei de drumuri publice, inclusiv cele locale, ar depăși 44.000 de km. Prin urmare, în următorii ani, ar rămâne de reparat 41.000 de km de drumuri. Pornind de la promisiunile făcute de la tribuna PD, dacă în fiecare an se vor construi 2600 de km de drumuri, întreaga rețea va fi reparată abia în 2033-2034.


Tot în cadrul briefingului din 25 septembrie, Vlad Plahotniuc a vorbit și despre ritmul de lucru care ar fi necesar pentru implementarea programului „Apă Bună” pentru Moldova. 

„În domeniul aprovizionării cu apă, PDM şi-a fixat ca scop să fie conectaţi la apeduct, începând cu anul viitor, câte minim 100.000 de beneficiari pe an, ceea ce înseamnă de două ori mai mult decât rezultatul record din ultimii doi ani”, a declarat președintele PD. 

Informațiile oferite de Biroul Național de Statistică arată că, din populația totală de 2.595.771 de cetățeni (datele ultimului recensământ), în jur de 30%, sau 818.000 de cetățeni sunt conectați la sistemul de canalizare. Prin urmare, anul 2035 ar fi termenul limită plauzibil pentru îndeplinirea completă a promisiunilor electorale ale PD-ului. 


Aceste calcule se bat cap în cap cu declarațiile unor membrii ai partidului, cum ar fi Eugen Nichiforciuc, care spus în cadrul unei emisiuni TV că democrații și-au propus să acopere cu asfalt majoritatea drumurilor din Republica Moldova deja în următorii trei-patru ani. 

De menționat că, anterior, economiștii de la Centrul Analitic Expert-Grup au venit cu o publicație comună, în care se afirmă că proiectele precum „Drumuri Bune pentru Moldova” au un iz electoral și ar putea să aibă consecințe nefaste pentru creșterea economică, în condițiile în care Uniunea Europeană a sistat asistența-macrofinanciară pentru Republica Moldova. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!