Hackerii n-au mai folosit programe și au renunțat să se mai bazeze pe factorul uman. În schimb, au folosit microcipuri introduse direct în servere. Cipurile folosite de chinezi nu erau mai mari decât un bob de orez. Erau însă capabile să extragă date din servere și să introducă în acestea programe de tip cal troian.

Amazon și Apple au descoperit operațiunea de spionaj și au raportat autorităților. La momentul publicării raportului, nu erau dovezi că datele utilizatorilor, sau ale companiilor, au fost furate sau falsificate.

Totuși, atât Amazon, cât și Apple neagă povestea dezvăluită de Bloomberg. Amazon susține că nu-i adevărat că știa că serverele sale din China sunt „dotate” cu microcipuri folosite în acest scop sau că bazele de date au suferit modificări. „Apple nu a descoperit în niciun server, niciodată cipuri cu scop ascuns, «manipulări hardware» sau vulnerabilități plantate cu scop precis”, a comentat și Apple situația.

Operațiunea de spionaj atribuită Chinei ar fi fost derulată prin compania Super Micro Computer Inc. localizată în SUA. Aceasta e unul dintre cei mai mari furnizori de plăci de bază pentru servere și, desigur, are contracte de fabricare în China. Curios e că aceeași firmă furnizează servere și pentru Elemental Technologies, un startup cumpărat de Amazon în 2015 și specializat în compresie video.