
Șmecherie sau nu? Ce spun analiștii despre prezentarea publică a candidaților PSRM cu câteva luni înainte de campania electorală
・
„Legislația electorală e foarte vagă”
„Legislația electorală în Republica Moldova este una foarte vagă și care nu reglementeză foarte precis acest aspect, dar și multe altele. Este prevăzut că campania electorlă începe atunci și se termină atunci. Din acest punct de vedere, partidele politice și candidații au o marjă de manevră foarte largă în ce privește abordarea campaniilor electorale în afara termenului prescris de lege. Din punctul meu de vedere, campania electorală nu poate fi precis reglementată din punct de vedere al apariției candidaților”, ne-a spus Anatol Țăranu, menționând că printre aspectele care trebuie reglementate se regăsesc timpul de antenă sau comportamentul din campanie a actorilor electori.
„Nu poți fi rigid să reglementezi apariția potențialilor candidați în fața electorilor. Cred că legea nu oferă un cadru foarte precis, iar PSRM cu abilitate se folosește de aceste lacune legislative, de potențialul său organizatoric foarte mare, dar și de banii pe care îi au. Și asta le permite să înceapă campania cu depășire, cu un avantaj foarte serios în comparație cu alte partide, poate doar cu excepția Partidului Democrat”, crede analistul politic.
„O șmecherie care nu poate fi calificată drept agitație electorală”
„În primul rând, domnul Dodon (n. r. - șeful statului și liderul neformal al PSRM) încă în luna iunie ne-a promis că începe procedura de identificare a candidaților. Ei au anunțat public acest lucru. Domnul Dodon a spus că vor fi organizate alegeri în cadrul partidului, pe care le numește primaries. Identificarea candidaților, sigur că se deosebește de agitația electorală. Identificarea candidaților ar fi un fel de competiție internă în partid. Numai că ulterior domnul Dodon și-a schimbat punctul de vedere, spunând că toamna va organiza o serie de proteste, care nu vor fi împotriva la ceva, ci pentru ceva, lucru care a uimit. Acum înțelegem că Partidul Socialiștilor, sub acoperirea acestor proteste, de fapt desfășoară manifestări în care nu organizează nici primaries, nu protestează, dar își anunță candidații în public”, declară analistul Igor Boțan.
„Aceasta e găselnița lor, un fel de șmecherie, în care spun că este protest, dar nu împotriva cuiva, ci pentru ceva. Pentru ceva - înțelegem pentru ce, pentru candidații pe care îi identifică. Asta sigur că nu poate fi calificat drept agitație electorală. Ea în primul rând nici nu se pedepsește, chiar dacă Codul Electoral spune că nu se defășoară. Problema e că atunci când vor face rapoarte către Comisia Electorală Centrală, vor trebui să raporteze activități de agitație, iar CEC va spune că agitația electorală nu e permisă, nu o puteți raporta. De aceea, vor spune că au organizat mitinguri. Este o șmecherie care nu știu dacă este ieșită din comun. Nu cred că chestia asta supără pe cineva, în afară de domnul Voronin”, a adăugat expertul.