„Sărbătorile” Partidului Șor din curțile blocurilor din Chișinău - agitație electorală sau manifestări în limitele legii?

„Sărbătorile” Partidului Șor din curțile blocurilor din Chișinău - agitație electorală sau manifestări în limitele legii?

Am întrebat câțiva analiști politici ce cred despre aceste acțiuni dedicate copiilor, dar care afișează în preajmă și chipurile unor politicieni, în condițiile în care campania electorală pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie începe cu două luni înainte de ziua desfășurării alegerilor.

Vezi și: FOTO, VIDEO. A început campania electorală? Partidul Șor organizează „sărbători” în curțile blocurilor din Chișinău

Publicitate

Unora li se pare, altora nu?

Analistul Igor Boțan consideră că astfel de evenimente reprezintă acțiuni de publicitate electorală camuflată. Totodată, expertul este de părere că de astfel de „șmecherii beneficiază cei de la guvernare și cei care sunt prieteni ai guvernării, iar în cazul opoziției, se aplică legea”.

„E publicitate voalată, sigur. Ăsta este scopul. Partidele trebuie să elaboreze programe și să pregătească cadre ptentru eventuala guvernare. Partidele, știm că nu pot face cadouri materiale. Pot face doar lucruri simbolice. Noi știm că Partidul Șor se bucură de o atitudine indulgentă din partea autorităților, care fac același lucruri. Au amestecat toate ipostazele. Liderul de partid este și magnat media, și politician, și filantrop, și acest amestec, această încurcătură a mai multor ipostaze o prezintă așa cum le convine. Atunci când le convine, este politician, altădată este filantrop de parcă nu ar mai fi politician etc. Deci sunt șmecherii care sunt tratate cu indulgență de către autorități, iar cei care sunt adversarii partidului de guvernământ, sigur că în privința lor se aplică o delimitare foarte clară a ipostazelor și calităților. Dacă ești politician și mai desfășori și alte activități, atunci întotdeauna ești calificat ca politician și trebuie să raportezi inclusiv zborurile de peste hotare numai ca politician, nu ai dreptul să le raportezi astfel. Iar dacă ești apropiat guvernării, atunci această delimitare se șterge. Nimeni nu mai înțelege dacă filantrop, politician, când ești magnat media, când ești nu știu ce. Sunt lucruri care în legislație sunt vagi, dar nu cred că în legislație pot fi expuse foarte clar și explicit. E vorba despre cultura noastră politică, despre cetățeni care acceptă astfel de lucruri. De aceea, cei care sunt și au fost la guvernare - nu știu cum va fi pe viitor - profită de această situație”, afirmă Igor Boțan.

„Lucrurile acum devin clare. Multe din problemele pe care le avem țin de noi ca cetățeni și de calitatea noastră. Dacă cetățenii acceptă cadourile și sunt gata să-și dea voturi în schimbul cadourilor, asta n-o poți eradica prin metode legale. De aceea, privim neputincioși”, a adăugat acesta.

O metodă pe larg folosită de politicieni

„Evident că este o încălcare, dar aici trebuie de văzut prevederile Codului Electoral. Politicienii au găsit această soluție, prin aceste organizații de caritate, de a fenta anumite prevederi ale Codului Electoral. Acest lucru îl avem încă din 2011, ne aducem aminte de fundația „Soluția” a lui Igor Dodon, apropo, sponsorizată de Ilan Șor, el acest lucru a declarat-o public câțiva ani în urmă. Vedem că și alți politicieni cu resurse au aceste fundații. Fie că este domnul Dodon, nu mai spun de fundația Edelweiss a domnului Plahotniuc, și, mai nou, vedem aceste magazine sociale ale lui Ilan Șor, care este o găselniță, o modalitate de a-și atrage simpatizanți, de a-și fideliza anumite categorii ale electoratului, și nu este pentru prima dată. Ne aducem aminte că în 2015, în așa-numită zi a tăcerii, când nimeni nu poate să facă agitație electorală, la Orhei în acea sâmbătă a avut loc un concert grandios, în cinstea că Milsami a devenit campioana Republii Moldova la fotbal. Desigur, nicăieri nu s-a spus atunci că este un concert electoral, însă era evident că acel concert era pro Ilan Șor”, a declarat analistul politic Ion Tăbârță pentru AGORA.

„Evident că se găsesc astfel de soluții de a duce o campanie electorală camuflată, care trasează anumite idei, anumite acțiuni ale unor politicieni în mintea oamenilor. Atrageți atenția că alegerile au loc de 24 februarie 2019. 23 februarie ar trebui să fie ziua tăcerii. Dar evident că acea zi nu va fi a tăcerii pentru că vor fi organizate anumite concerte dedicate zilei de 23 februarie, care este ziua armatei sovietice. Noi știm cine pledează pe ziua armatei sovietice. La sigur sunt partidele de stânga, care în așa mod vor transforma acea zi a tăcerii într-o acțiune electorală de ultim moment pentru alegerile parlamentare”, a mai adăugat Tăbârță.

De unde vin banii?

Potrivit analistului politic Anatol Țăranu, astfel de evenimente se pot încadra în limitele unei campanii electorale camuflate. Acesta afirmă că legislația electorală nu este precisă, însă există alte lucruri care trebuie abordate serios.

„Dacă anumite forțe politice sunt tentate să facă sărbători pentru copii, n-au decât să le facă. Problema e care sunt sursele financiare pentru aceste manifestări”, declarată analistul, menționând că e important ca astfel de acțiuni să fie abordate prin prisma legalității acestor sume bănești cheltuite pentru ele.

„De fapt asistăm la coruperea electoratului cu bani murdari, iar acest lucru în Republica Moldova e o problemă”, a aăugat Anatol Țăranu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal