„O nouă provocare a majorității parlamentare a avut loc în Parlament, care a a votat repetat legea privind celebrarea Zilei Europei pe 9 mai. Acest lucru se realizează în mod intenționat în perioada premergătoare alegerilor parlamentare. În nici un caz nu voi semna această lege. Pentru mine, milioane de compatrioți ai mei, ai căror părinți, bunicii și străbunicii au trecut prin război, care trăiesc datorită eroismului războinicilor victorioși, 9 mai va rămâne pentru totdeauna Ziua Victoriei”, declară Dodon într-o postare pe Facebook.

Conform Constituției, o lege votată repetat în Parlament trebuie promulgată de președinte. Astfel, Dodon ar putea fi suspendat pentru a cincea oara din funcția de președinte dacă își menține poziția actuală în legătură cu legea completării Codului Muncii cu norme care prevăd ca în data de 9 mai, pe lângă Ziua Victoriei, să fie sărbătorită și Ziua Europei.

AGORA amintește că  prin aceeași procedură, Igor Dodon a mai fost suspendat de patru ori. O dată atunci când a refuzat să-l numească în funcția de ministru al Apărării pe Eugen Sturza, iar peste câteva luni - pe alți șapte miniștri din Cabinetul Filip. O altă procedură de suspendară a fost dispusă de CC în momentul în care Dodon a refuzat să promulge legea cu privire la combaterea propagandei ruse. Cea mai recentă fiind atunci când Dodon a refuzat și a doua oară să-i numească în funcții pe candidații PD la fotoliile ministeriale de la Agricultură și Sănătate, Nicolae Ciubuc și Silvia RaduScriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!