„Niciodată Erdoğan nu m-a rugat nimic în ceea ce privește profesorii de la Orizont. Informațiile de la SIS (Serviciul de Informații și Securitate) pe care le-am primit sunt informații generale, nimic concret. De ce s-a făcut asta la început de septembrie?  Chiar dacă voiau să facă asta, puteau să o facă în vacanța de vară sau după ce vine Erdoğan. Probabil e o provocare la adresa mea”, spune Igor Dodon referindu-se la expulzarea celor șapte cetățeni turci.

Dodon menționează că totuși problema profesorilor expulzați va fi pusă în discuție când președintele turc ne va vizita țara.

„Vom discuta cu președintele Erdoğan problema expulzării profesorilor turci. Această chestiune va fi pe agenda vizitei. Vor fi și proteste, desigur vom discuta”, a declarat șeful statului.

„Una din promisiunile mele a fost că voi construi Președenția. Domnul Erdoğan a spus că poate să ne ajute. La întâlnirile cu el nu a spus niciodată nimic despre expulzarea unor cetățeni turci. De aceea în acest caz Președinția nu a fost implicată”, a mai declarat Dodon anterior negând orice tangență cu expulzarea cetățenilor de origine turcă.

AGORA amintește că la 6 septembrie curent pe rețelele de socializare au apărut primele informații conform cărora șase persoane,profesori din liceul „Orizont” Chiținău au fost ridicate de către SIS și transportate într-o direcție necunoscută.

Ulterior, SIS a anunțat că cei șapte cetățeni turci sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă care ar efectua acțiuni ilegale în mai multe țări, ca mai târziu să fie declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Vezi și: Declarați indezirabili și expulzați. SIS explică ce s-a întâmplat cu cetățenii turci reținuți.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!