„Cerințele înăsprite de creditare ale băncilor îngustează grupul de clienți eligibili, aceștia optând chiar și pentru o finanțare mai scumpă în detrimentul conformării la exigențele de transparență și calitate a informației financiare”, menționează experții economici de la Expert-Grup.

În luna august 2018, stocul total de credite a ajuns la un volum de aproape 40 de miliarde de lei, fiind cu circa 500 de milioane de lei mai mare față de luna iulie. Cele mai multe credite au fost oferite industriei alimentare (153 de milioane de lei) și credite de consum (144 de milioane de lei).

De asemenea, volumul de credite acordate pentru procurarea/construcția imobilului a înregistrat o creștere de aproximativ 134 de milioane de lei, față de luna precedentă. Potrivit experților, acest fapt aduce în prim-plan interesul pentru programul „Prima casă”.

Totodată, la sfârșitul lunii august, rata creditelor neperformante înregistrează un nivel de aproximativ 14,2%, oscilând între limitele 5 – 33% în dependență de bancă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!