FOTO. De la explozia de la Soroca până la cea din bd. Moscovei. Istoria celor mai mari deflagrații din R. Moldova

FOTO. De la explozia de la Soroca până la cea din bd. Moscovei. Istoria celor mai mari deflagrații din R. Moldova

Acum 11 ani, un bloc locativ din Soroca a fost pe jumătate distrus după o explozie puternică de la o scurgere de gaze. Patru persoane au murit, printre care un copil. Peste un an de la acea tragedie, în bucătăria centrului comercial Jumbo din Capitală a avut loc încă o explozie care a produs arsuri în cazul a șase persoane. Încă peste câțiva ani, o scurgere de gaze a provocat o explozie într-un bloc de locuit în sectorul Ciocana al capitalei, rănind un tânăr de 18 ani. Lanțul tragediilor a culminat în 2016, cu explozia din cafeneaua „La Soacra” din Piața Centrală, care a luat viețile a patru persoane și a rănit grav altele 13. Agora reamintește despre cele mai importante accidente provocate de scurgerile de gaze. 

În noaptea zilei de 6 octombrie, o explozie puternică a distrus trei apartamente dintr-un bloc de pe bulevardul Moscovei din Capitală. Bilanțul oficial indică trei decese și cinci persoane rănite. Versiunea oficială arată că explozia s-a produs din cauza unei butelii de gaz.

De-a lungul timpului, din aceeași cauză s-au produs mai multe tragedii în R. Moldova, iar buteliile de gaz sunt în continuare folosite pe larg de pupulație, în lipsa unui regulament de exploatare.

Publicitate

Istoricul exploziilor

Una dintre cele mai mari tragedii s-a produs în anul 2007, când jumătatea unui bloc locativ din Soroca a fost făcut una cu pământul. În urma deflagrației patru personae au decedat, iar printre victime se numără și un pompier, care a fost doborât de o placă de beton în momentul intervenției, dar și un minor. Aproximativ 50 de reprezentanţi ai departamentului situaţii excepţionale au fost implicaţi atunci în operaţiunile de salvare. 60 de oameni au rămas atunci fără locuință.

FOTO: Vadim Șterbate

...

O altă tragedie s-a produs pe 14 februarie 2008 la bucătăria unui restaurant din interiorul CC „Junmbo”.O explozie a provocat arsuri de la 3 la 45% la şase persoane. Din materialul probator, administrat de procurori, rezultă că focarul deflagraţiei a constituit-o butelia cu gaz uşor inflamabil, păstrată şi folosită în bucătăria restaurantului, cu încălcarea regulilor de protecţie contra incendiilor. În 2009, proprietara localului a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.

În aprilie 2013, o explozie s-a produs în pe strada Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana. În urma exploziei, geamurile apartamentului au fost aruncate la o distanţă de 20-25 de metri, iar un tânăr de 18 ani a fost rănit. Victima a suferit un traumatism cranio-cerebral grav, arsuri pe suprafaţa feţei şi a mâinilor. Cauza exploziei din blocul cu 10 etaje a fost o scurgere de gaze.

Pe data de 9 ianuarie 2016, un incendiu puternic s-a produs în cafeneaua „La Soacra” din Piaţa Centrală a capitalei, după ce în local a explodat o butelie cu gaz. Au avut de suferit 13 persoane, toate fiind spitalizate. Patru dintre acestea au decedat. Administratorul cafenelei și funcționarul responsabil de apărarea împotriva incendiilor au primit câte șase ani de închisoare. Curtea de Apel a dispus câte 6 ani și jumate de pușcărie pentru funcționarii Ludmila Bășcănean și Vasile Toma care ar fi tolerat, contra mită, ilegalitățile depistate la cafeneaua unde s-a produs tragedia.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal