În noaptea zilei de 6 octombrie, o explozie puternică a distrus trei apartamente dintr-un bloc de pe bulevardul Moscovei din Capitală. Bilanțul oficial indică trei decese și cinci persoane rănite. Versiunea oficială arată că explozia s-a produs din cauza unei butelii de gaz.

De-a lungul timpului, din aceeași cauză s-au produs mai multe tragedii în R. Moldova, iar buteliile de gaz sunt în continuare folosite pe larg de pupulație, în lipsa unui regulament de exploatare.

Istoricul exploziilor

Una dintre cele mai mari tragedii s-a produs în anul 2007, când jumătatea unui bloc locativ din Soroca a fost făcut una cu pământul. În urma deflagrației patru personae au decedat, iar printre victime se numără și un pompier, care a fost doborât de o placă de beton în momentul intervenției, dar și un minor. Aproximativ 50 de reprezentanţi ai departamentului situaţii excepţionale au fost implicaţi atunci în operaţiunile de salvare. 60 de oameni au rămas atunci fără locuință.

FOTO: Vadim Șterbate


O altă tragedie s-a produs pe 14 februarie 2008 la bucătăria unui restaurant din interiorul CC „Junmbo”.O explozie a provocat arsuri de la 3 la 45% la şase persoane. Din materialul probator, administrat de procurori, rezultă că focarul deflagraţiei a constituit-o butelia cu gaz uşor inflamabil, păstrată şi folosită în bucătăria restaurantului, cu încălcarea regulilor de protecţie contra incendiilor. În 2009, proprietara localului a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.

În aprilie 2013, o explozie s-a produs în pe strada Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana. În urma exploziei, geamurile apartamentului au fost aruncate la o distanţă de 20-25 de metri, iar un tânăr de 18 ani a fost rănit. Victima a suferit un traumatism cranio-cerebral grav, arsuri pe suprafaţa feţei şi a mâinilor. Cauza exploziei din blocul cu 10 etaje a fost o scurgere de gaze.

Pe data de 9 ianuarie 2016, un incendiu puternic s-a produs în cafeneaua „La Soacra” din Piaţa Centrală a capitalei, după ce în local a explodat o butelie cu gaz. Au avut de suferit 13 persoane, toate fiind spitalizate. Patru dintre acestea au decedat. Administratorul cafenelei și funcționarul responsabil de apărarea împotriva incendiilor au primit câte șase ani de închisoare. Curtea de Apel a dispus câte 6 ani și jumate de pușcărie pentru funcționarii Ludmila Bășcănean și Vasile Toma care ar fi tolerat, contra mită, ilegalitățile depistate la cafeneaua unde s-a produs tragedia. 


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!