
Expert: Autoritățile ruse ar putea folosi Acordul de Asociere dintre Moldova și UE pentru ocolirea sancțiunilor economice
Performanțele înregistrate până acum de implementarea Acordurilor de Asociere din Ucraina, Moldova și Georgia par să nu alarmeze autoritățile ruse, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol analitic pentru Agenția IPN. Din contra, scrie Cenușa, Rusia caută modalități prin care să beneficieze de pe urma accesului la piața europeană pe care îl oferă Acordurile, mai ales odată ce sancțiunile economice lovesc în tot mai multe companii și oameni de afaceri ruși.
・
Moldova pare să fie prima țară în care Rusia ar dori să revină, cel mai degrabă după alegerile parlamentare din februarie 2019, iar Georgia ar putea fi următoarea, dacă tendința de îmblânzire a poziției oficiale față de Moscova continuă, estimează politologul.
În prezent, Rusia caută modalități prin care ar putea să beneficieze de pe urma accesului la piața europeană pe care îl oferă Acordurile, mai ales odată ce sancțiunile economice lovesc în tot mai multe companii și oameni de afaceri ruși, afirmă expertul.
„Acordurile de Asociere cu UE vor întâmpina impedimente adiționale, dacă alternativa geopolitică oferită de Rusia va deveni atractivă sau cel puțin compatibilă. Astfel, integrarea latentă a Moldovei în Uniunea Euroasiatică și cea a Armeniei în formate avansate de cooperare cu UE ar putea deveni sursă de inspirație pentru acele forțe politice care țintesc beneficiile economice disponibile în UE, dar se inspiră activ din practicile politice nedemocratice, uzuale în Rusia”, concluzionează politologul.
În septembrie, la Chișinău a avut loc forumul economic moldo-rus care a întrunit circa 200 de reprezentanți ai business-ului rusesc și aproximativ 350 de antreprenori moldoveni. În cadrul forumului, au fost semnate șapte memorandumuri de cooperare.
În iulie, Uniunea Europeană a prelungit sancţiunile împotriva Rusiei până în ianuarie 2019. Sancţiunile impuse, în domeniul energiei, apărării şi financiar, au fost extinse odată la şase luni încă de la anexarea peninsulei Crimeea în anul 2014.