
„Trans-Oil” și milionarul Vaja Jhashi, sponsorii programelor pentru Moldova ale Consiliului Atlantic, organizația „favorită” a PDM
Consiliul Atlantic, un forum academic de dezbatere (think tank) care a organizat în ultimul timp mai multe evenimente dedicate situației din Republica Moldova, este susținut financiar de compania „Trans-Oil”, condusă de Vaja Jhashi, un milionar despre care presa a scris în ultimii ani că face parte din anturajul președintelui PDM, Vladimir Plahotniuc. Vaja Jhashi a declarat pentru Ziarul de Gardă că finanțează activitatea Consiliului Atlantic pentru că vrea să susțină această organizație și că nu are nici un motiv ascuns. Totodată, Consiliul Atlantic precizează că finanțatorii nu influențează activitățile organizației, scrie ZdG.
・
Fondat în SUA, în anul 1961, Consiliul Atlantic a elaborat în ultimii ani mai multe rapoarte, programe și evenimente în cadrul cărora s-a analizat situația din R. Moldova. Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Consiliului Atlantic, un prim eveniment în cadrul căruia a fost discutată situația din țara noastră a avut loc încă în 2012, cu participarea lui Iurie Leancă, prim-ministru pe atunci. Ulterior, în 2014, la discuțiile organizate de Consiliul Atlantic a participat și Vlad Filat.
Începând cu anul 2016, Consiliul Atlantic a dezvoltat o relație „specială” cu PDM, aflat la guvernare. Relația dintre PDM și Consiliul Atlantic a început în luna mai 2016, atunci când Vlad Plahotniuc a fost invitat de către Consiliu să participe la cel mai important eveniment anual al acestei organizații, la care erau onorați liderii din mai multe domenii, care s-au remarcat în promovarea relațiilor dintre Europa și SUA. Potrivit unui comunicat de presă al PDM, Plahotniuc a mers atunci în SUA în calitate de „coordonator executiv al Consiliului Coaliției de guvernare”, scrie Zdg.
La Washington, Plahotniuc a discutat cu experții Consiliului Atlantic despre agendele economice și reformele la care s-a angajat guvernarea din Moldova. Această vizită a trezit însă atunci mai multe semne de întrebare, or Vlad Plahotniuc nu deținea atunci o funcție oficială în stat. Ulterior, Consiliul Atlantic a declarat pentru mass-media din țara noastră că organizația nu are vreo relație financiară cu Plahotniuc, nu alege liderii și nu îi favorizează. Plahotniuc nega atunci că ar fi plătit pentru a ajunge la reuniunea Consiliului Atlantic și preciza că singurele costurile au fost cele de călătorie și cazare.

La scurt timp după vizita lui Plahotniuc în SUA, la Consiliul Atlantic și-a făcut apariția și speakerul Andrian Candu, care a participat în octombrie 2016 la o masă rotundă. Discuțiile s-au referit la provocările interne și externe pe care le întâmpină Republica Moldova, modalitatea de depășire a acestora sau stadiul de implementare a reformelor prioritare.
O altă vizită a lui Candu la Washington a urmat în decembrie 2017, atunci când Consiliul Atlantic a organizat o conferință dedicată țării noastre. În cadrul discuțiilor, președintele Parlamentului a reiterat angajamentul Moldovei de a continua pe calea reformelor. La conferință a fost prezent și Iurie Leancă, care s-a implicat în discuții, dar și Vlad Plahotniuc, care însă nu a avut vreo luare de cuvânt în cadrul conferinței.
O nouă vizită la Washington a reprezentanților PDM a avut loc în iunie 2018, atunci când Andrian Candu a participat la discuțiile publice organizate cu experți și media de la Consiliul Atlantic. Ulterior, la circa două luni distanță, Candu a mers din nou la Washington, la un eveniment intitulat „Reformele Moldovei: progres, provocări și perspective”, organizat, la fel, de Consiliul Atlantic. În cadrul discuțiilor, vicepreședintele PDM a informat despre performanțele înregistrate de țara noastră, reformele promovate de majoritatea parlamentară, dar și prioritățile guvernării. Totodată, acesta a declarat în cadrul discuțiilor că 90% din banii furați din cele trei bănci au fost deja identificați și că urmează procesul de recuperare. Cu referire la Ilan Șor, principalul nume care figurează în rapoartele companiei Kroll despre frauda bancară, speakerul Parlamentului a declarat că acesta nu este condamnat definitiv și nu poate fi arestat, or, altfel, Republica Moldova va pierde la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
În cadrul unui briefing de presă, Candu a mai declarat că vizita sa la Washington a fost achitată din bani proprii, dar și din banii partidului. Ulterior, în timpul ședinței din 4 octombrie a Parlamentului, atunci când se discuta problema finanțărilor partidelor de către ONG-urile internaționale, Candu a precizat, cu referirea la vizita sa în SUA, că nimeni nu are nici un dubiu cu privire la activitatea Consiliului Atlantic.


Evenimente despre Moldova pe banii Trans-Oil
Pe 18 octombrie, la Washington, va avea loc o nouă conferință organizată de Consiliul Atlantic, în cadrul căreia vor fi discutate problemele de ordin istoric, politic și economic cu care se confruntă R. Moldova, Ucraina și Georgia. Potrivit unor informații deținute de Ziarul de Gardă, biletele la avion pentru participanții la conferință au fost achitate din sursele financiare ale companiei „Trans-Oil”, condusă de Vaja Jhashi, un milionar despre care presa a scris în ultimii ani că face parte din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. Ulterior, ZdG a constatat că mai multe evenimente și programe despre Republica Moldova, Consiliul Atlantic le-a organizat cu suportul financiar al „Trans-Oil”. Și serviciul de presă al Consiliului Atlantic a recunoscut, într-un răspuns oferit pentru Ziarul de Gardă că evenimentele și programele despre R. Moldova sunt, în prezent, susținute financiar de către „Trans-Oil”.
Totodată, Consiliul a punctat că există evenimente despre R. Moldova care sunt sponsorizate din fonduri generale. Totuși, afirmă reprezentanții Consiliului Atlantic, cu excepția „Trans-Oil”, nu există nici o altă companie care să finanțeze, în particular, programele legate de Moldova.
„Consiliul Atlantic are o independență intelectuală strictă pentru toate proiectele și publicațiile sale. Consiliul solicită tuturor finanțatorilor și donatorilor să fie de acord cu independența asupra conținutului și concluziilor oricăror produse rezultate din proiectele sponsorizate”, precizează serviciul de presă al Consiliului Atlantic, pentru ZdG. Consiliul Atlantic menționează despre finanțarea „Trans-Oil” și în cadrul unui raport elaborat în septembrie curent. „Vrem să mulțumim Trans-Oil International pentru generozitatea cu care finanțează programul pentru Moldova”, scriu cei de la Consiliul Atlantic.
Pentru a vedea motivul pentru care Vaja Jhashi finanțează proiectele organizate de Consiliul Atlantic, citiți continuarea articolului pe AICI.