Moldova a ajuns în paginile revistei Vogue: Turismul vinicol, privit ca „o poartă spre recunoașterea măiestriei moldovenești”

Moldova a ajuns în paginile revistei Vogue: Turismul vinicol, privit ca „o poartă spre recunoașterea măiestriei moldovenești”

Moldova este o destinație de turism vinicol care merită descoperită, afirmă autoarea Alia Akkam într-un articol pentru revista Vogue. „Vinul s-a dovedit a fi o poartă spre recunoașterea măiestriei moldovenești în alte domenii, cum ar fi modă și design”, scrie Akkam. Autoarea a făcut un turneu prin țara, vizitând cele mai importante wine baruri și vorbind cu antreprenorii locali.

Turneul lui Akkam a început în barul Carpe Diem din Chișinău, despre care autoarea scrie că este un local care „seamănă cu o bibliotecă”, datorită atmosferei degajate a acestuia.

„Carpe Diem are și o vinărie cu același nume, în care pot fi găsite varietățile seci precum Feteasca Regală, dar și Bad Boys, un amestesc de Feteasca Neagra și soiul Saperavi. Pe lângă cele 150 de colecții existente, la Carpe Diem sunt afișate și alte branduri moldovenești, cum ar fi Novak și Chateau Vartely”, scrie autorea Vogue.

Publicitate

La 15 minute de mers pe jos se află barul Embargo, un local în care autoarea articolului a găsit vinurile produse de Chateau Cristi și Minis Terrios. Jurnalista a stat de vorbă cu Dan Prisacaru, fondatorul Minis Terrios, „o companie mică care are un portofoliu impresionant de vinuri, cum ar fi Negru Împărat, un amestec luxos de soiurile Merlot - Cabarnet Sauvignon”.

„Situată între România și Ucraina, mica Moldova este una dintre cele mai puțin vizitate țări din lume, însă acest lucru se schimbă datorită turismului vinicol. Vinul este sângele Moldovei, iar vița de vie este cea mai îndrăgită cultură, crescută în gospodăriile de-a lungul secolelor”, scrie autoarea.

Dan Prisacaru i-a povestit lui Akkam despre schimbările prin care trece industria vinicolă: „Înaintea anilor 90, accentul se punea pe cantitate în detrimentul calității. După embargourile rusești din 2006 și 2013, producătorii s-au orientat spre piața Uniunii Europene, ceea ce i-a ajutat să îmbunătățească calitatea vinurilor. În 2017, 80% din vinuri au fost exportate în țările membre ale blocului comunitar”.

„În sfârșit, alte țări încep să observe unicitatea vinului moldovenesc. Iată de ce antreprenorii hotărâți cum este Prisacaru au mers mai departe. După ce a studiat producerea vinului în Burgundia, el a respins o ofertă de muncă de top, optând în schimb pentru revenirea în Moldova cu scopul de a-și deschide o vinărie proprie”, scrie Akkam.

Potrivit autoarei, vinul s-a dovedit a fi o poartă spre recunoașterea măiestriei moldovenești în alte domenii, în special, în domeniul modei. Un bun exemplu este Valentina Vidrașcu. Buticul ei, care poartă același nume, este o sală de expoziții pentru bluzele cu broderii sofisticate și rochiile inspirate din tradițiile moldovenești. Colecția Juliei Allert, de asemenea, a prins avânt.

„Vinul nostru a fost un mijloc minunat pentru a atrage atenția asupra Moldovei, pentru a ne prezenta calitatea, pasiunea și tradițiile, iar acum, povestea se extinde asupra altor domenii, cum ar fi modă și design”, spune Allert.

Articolul, întitulat „De ce Moldova este o destinație de turism vinicol care merită cunoscută acum” (Why Moldova Is a Wine Destination Worth Knowing Now) a apărut în revista Vogue la data de 27 septembrie 2018. Opiniile aparțin autoarei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal