Șeful statului a scris pe Facebook că fundația de binefacere a Primei Doamne „Din Suflet” „a decis să acopere cheltuielile integrale pentru serviciile funerare”. Aceasta a fost a doua postare a lui Dodon pe tema deflagrației, asta după ce, în dimineața zilei de duminică, președintele a scris că e dispus să ofere „sprijin, inclusiv material, tuturor familiilor care au avut de suferit, în special celor rămase fără locuințe”. Cele două postări au fost separate printr-un mesaj de felicitare adresată lui Vladimir Putin cu ocazi zilei de naștere a acestuia.

Cu puțin înainte de președinte, și liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat că fundația sa „Edelweiss” le va oferi sprijin financiar oamenilor care au avut de suferit. „În prima etapă, fiecare familie cu victime și cei ale căror apartamente au fost distruse vor primi în regim de urgență câte 40 de mii de lei. De asemenea, reprezentanții fundației vor lua legătura cu victimele și cu autoritățile, pentru a stabili și alte modalități de sprijin, în funcție de necesitățile existente”, scrie Plahotniuc pe Facebook.

O anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că în multe dintre campaniile Fundației lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” au fost antrenate resurse administrative, puse la dispoziție cu generozitate de instituțiile de stat administrate de reprezentanți ai Partidului Democrat, printre acestea Ministerul Sănătăţii, dar şi cel al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Adesea, actualul preşedinte al PDM apare în imagini alături de beneficiarii „Edelweiss”, holdingul media pe care îl controlează mediatizând pe larg activităţile fundaţiei. Și în cazul tragediei de la Râșcani, donația a fost pe larg mediatizată, în special aici, aici, aici, aici și aici.

Fundația „Din Suflet” în general este învăluită de mister. De la fondarea ei, nu a fost făcut public niciun raport financiar, iar solicitarea adresată de Centrul de Investigații Jurnalistice de oferire de informaii privind sponsorii fundației a fost ignorată. În unicul raport de activitate al fundației nu s-au anunțat cheltuielile de până acum ale organizației și nici cine sunt principalii sponsori ai acesteia.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!