În prezent, părinții pot solicita online indemnizații la nașterea copilului, dar și cele pentru creșterea acestuia. Acest lucru este posibil datorită serviciului e-Cerere, disponibil pe site-ul CNAS și pe Portalul Serviciilor Publice. Prin urmare, cetățenii nu mai trebuie să umble pe la diferite ghișee pentru a le fie recunoscute drepturile. Acum, indemnizațiile pentru familiile cu copii sunt la câteva clickuri distanță și pot fi solicitate de acasă.

Cu ajutorul serviciul e-Cerere, puteți solicita indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului și indemnizația paternală. 

„Urmează să diversificăm aceste servicii. Ne dăm bine seama că mai sunt sate mai îndepărtate sau persoane care nu pot utiliza încă platformele digitale. Dar diversificăm serviciile atât pentru cei care le utilizează, cât și pentru cei care nu o fac”, a spus șefa Casei Naționale de Asigurări Sociale, Laura Grecu.

În următorii ani, cetățenii vor putea beneficia online și de alte indemnizații. Una dintre prioritățile CNAS și ale Agenției de Guvernare Electronică este să creeze un serviciu prin care cetățenii își vor putea solicita pensiile în regim online. 

„Ne-am dori să digitizăm serviciul de indemnizații pentru maternitate care se acordă femeilor gravide. Ulterior, vrem să facem posibilă aplicarea online și pentru pensii. Aici întrperindem pași importanți. Suntem în proces de scanare a carnetelor de muncă”, a spus președinta CNAS.


Acest material reprezintă primul episod din seria tutorialelor video dedicate serviciilor electronice. În următoarele episoade, veți putea afla despre modul de folosire a serviciilor e-raportare (FISC) și solicitarea online pentru actele permisive (Agenția Servicii Publice). 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!