FOTO. A fost acordat Premiul Nobel pentru economie. Iată cine sunt laureații

FOTO. A fost acordat Premiul Nobel pentru economie. Iată cine sunt laureații

Premiul Nobel pentru economie a fost primit de americanii William D. Nordhaus şi Paul M. Romer. Aceștia au fost premiați  pentru contribuţia adusă în domeniul creşterii economice sustenabile, a anunţat luni Comitetul Nobel, reunit la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Cei doi „au proiectat metode de rezolvare a unora din cele mai fundamentale şi mai presante probleme ale timpurilor noastre: creşterea sustenabilă pe termen lung a economiei globale şi bunăstarea populaţiei lumii”, transmite digi24.ro.

„Contribuţiile celor doi economişti au furnizat perspective fundamentale în cauzele şi consecinţele inovaţiei tehnologice şi ale schimbării climatice”, a precizat Comitetul Nobel.

Publicitate

William Nordhaus a fost premiat pentru o cercetare care arată că cel mai eficient remediu pentru problemele cauzate de gazele cu efect de seră este o schemă globală de taxe pe emisii de carbon impuse uniform tuturor ţărilor, potrivit Comitetului Nobel.

Acesta s-a ocupat de schimbările climatice. Concluziile studiilor sale au legătură cu conexiunile dintre societate şi natură. Nordhaus a decis să analizeze aceste probleme în anii '70, deoarece oamenii de ştiinţă au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi de efectul combustibililor fosili asupra încălzirii planetei. La mijlocul anilor '90, el a creat pentru prima dată un model de evaluare integrat, care descrie interdependenţa globală între economie şi climă.

Modelul creat de Nordhaus este larg răspândit în prezent şi este folosit pentru a simula modul în care economia şi clima se pot influenţa reciproc în procesul dezvoltării sau al evoluţiei. Este folosit pentru a examina consecinţele intervenţiilor politicilor climatice, de exemplu taxele pe emisiile poluante.

Totodată, lucrarea lui Paul Romer a demonstrat cum acumularea de idei poate susţine creşterea economică sustenabilă pe termen lung, potrivit Comitetului Nobel.

Paul Romer a demonstrat modul în care cunoaşterea poate funcţiona ca un motor al creşterii economice pe termen lung. Când se acumulează de-al lungul deceniilor un avans al PIB-ului de câteva procente, vieţile oamenilor se schimbă. Precedentele cercetări macroeconomice scoteau în evidenţă faptul că inovaţiile tehnologice sunt principalul motor al creşterii economice, dar ele nu prezentau modul în care deciziile economice şi condiţiile de pe pieţe determină crearea noilor tehnologii. Paul Romer a rezolvat această problemă demonstrând modul în care forţele economice guvernează disponibilitatea companiilor de a produce idei noi şi inovaţii.

...

Suma pe care o vor împărți cei doi laureați ca premiu este de 9 milioane de coroane suedeze (873.000 de euro).

Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.

Sezonul premiilor Nobel 2017 a început luni, 1 octombrie, odată cu acordarea premiului pentru Medicină, câştigat de americanul James P. Allison şi japonezul Tasuku Honjo pentru cercetările lor asupra imunoterapiei, care s-a dovedit eficiente în special în tratamentul cancerelor virulente. Nobelurile au continuat cu fizica, chimia și pacea. Premiul Nobel pentru literatură nu s-a acordat anul acesta din cauza unui scandal la Academia Suedeză.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal