DOC. Jurnalist moldovean, amendat cu 500 de lei pentru cuvântul „idiot” adresat unui funcționar public

DOC. Jurnalist moldovean, amendat cu 500 de lei pentru cuvântul „idiot” adresat unui funcționar public

Jurnalistul moldovean, Ștefan Grigorița s-a ales cu o amendă de 500 de lei după ce prin intermediul rețelelor de socializare l-a numit „idiot” pe Ion Mischevca, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Totul a început atunci când jurnalistul i-a trimis comunicatorului o cerere de prietenie pe facebook. Din motiv că jurnalistul l-ar fi șters anterior din lista sa de prieteni, Mischevca a declarat în postare că nu-l va accepta pe „individ” din nou. Jurnalistul a publicat la rândul său o reacție la postarea lui Mischevca, numindu-l „idiot”, motivându-și reacția prin faptul că „e profesionist să ai în listă oameni care sunt plătiți din impozitele tale pentru munca în folosul statului”.

Ulterior, Ion Mischevca, indignat de modul în care a reacționat jurnalistul, l-a amenințat că „va răspunde” pentru cuvântul „idiot”. Acesta a făcut publică o declarație scrisă de mână în care invocă motivul că i-ar fi fost lezată onoarea. Apoi, declarația a fost adresată Inspectoratului de Poliție Rîșcani.

Publicitate
...

Ca urmare a adresării la poliție, jurnalistului i s-a întocmit un proces verbal în care se arată o sancțiune sub formă de amendă în valoare de 500 de lei. Decizia poliției fiind luată în baza explicației pentru cuvântul „idiot” dată de istoricul Vasile Bahnaru. Bahnaru, analizând cuvântul prin intermediul dicționarelor conchide că acesta este un cuvânt care poate leza onoarea sau reputația cuiva. Dându-i explicația de „persoană care suferă de idioție, tâmpit, cretin, imbecil”.

...

...

...

Contactat de AGORA, jurnalistul Ștefan Grigoriță cataloghează întâmplarea fiind una absurdă și ridicolă.

„Este doar un proces contravențional, dar și asta este cel puțin ridicol ceea ce s-a întâmplat. Și tot a pornit de la o biată cerere de prietenie trimisă deoarece acest individ este într-o funcție de comunicator la minister, și un jurnalist este important sa fie la curent cu oamenii din ministere. Este ridicol, o pierdere de timp și acum de bani. Nu e nimic, Miliardul trebuie de întors ”, declară Grigorița.

Pe de cealaltă parte, Ion Mischevca declară pentru AGORA că s-a simțit ofensat de termenul care i s-a adresat. Mai mult, acesta spune că „persoana vizată nu are decât să conteste procesul verbal în instanță sau să se conformeze și să achite amenda”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal