Există riscul ca Curtea Constituțională să nu se poată expune asupra validității alegerilor parlamentare?

Există riscul ca Curtea Constituțională să nu se poată expune asupra validității alegerilor parlamentare?

Ce spune Constituția

Conform Legii Supreme, Curtea Constituțională se compune din 6 judecători, numiți pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

5 în loc de 6Actualmente, din componența Curții fac parte 5 judecători. Locul vacant lăsat de Victoria Iftodi, care a fost desemnată în martie curent în funcția de ministru al Justiției, așa și nu a fost suplinit.Cu mandatele pe ultima sută de metri

Astfel, CC judecă cauzele în lipsa unui judecător, în condițiile în care mandatele a trei magistrați ai Curții expiră în preajma datei alegerilor legislative. Este vorba despre Igor Dolea (mandatul căruia expiră la 13 februarie 2019), Victor Popa (29 martie 2019), Aurel Băieșu (5 aprilie 2019).

În acest context, precizăm că întocmirea proceselor verbale privind rezultatele alegerilor poate dura și până la 2-3 săptămâni. Date fiind formalitățile legale, până la validarea scrutinului legislativ de către CC ar putea să treacă câteva săptămâni după data de 24 februarie 2019.

„Nu văd niciun risc”

Expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț, este de părere că nu există niciun risc privind imposibilitatea CC de a examina validitatea alegerilor.

„Există o hotărâre a Curții Constituționale, în care se spune că judecătorul Curții Constiționale își prelungește mandatul până când autoritatea responsabilă de numire a noului judecător nu va delega un nou judecător. Asta înseamnă că domnul Dolea își va exercita mandatul de judecător al Curții Constituționale până când Consiliul Superior al Magistraturii nu va alege un nou judecător la Curtea Constituțională. Eu nu văd niciun risc în imposibilitatea Curții Constituționale de a examina validitatea alegerilor din februarie 2019.

Întrebat care este numărul de judecători necesar pentru a asigura cvorumul în examinarea unei cauze, expertul ne-a răspuns că contează foarte mult ce se află pe ordinea de zi a Curții: „Cvorumul se presupune că trebuie să fie majoritatea, adică 3+1. Majoritatea hotărârilor Curții se adoptă cu 4 judecători. Pentru ca hotărârea să fie validată, trebuie să fie cel puțin 4 judecători ai Curții Constituționale”. Potrivit lui Teodor Cârnaț, când vorbim despre o sesizare referitoare la eventuala neconstituționalitate a unei legi, paritatea de voturi (trei versus trei) reprezintă o decizie în favoarea constituționalității legii vizate.

Risc nu există, dar situația „poate pune în discuție independența judecătorilor”

Contact de AGORA, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a făcut de asemenea trimitere la hotărârea Curții Constituționale care prevede că judecătorii CC rămân la Curte până când sunt delegați succesorii lor.

În același timp, acesta crede că dacă magistrații cărora le expiră mandatul își vor exprima intenția de a fi desemnați pentru încă un mandat, situația ar putea genera anumite întrebări.

„Având în vedere că mandatul judecătorilor Curții Constituționale expiră în ajunul, sau imediat după alegeri, numirea noilor judecători ai CC, pentru a-i suplini pe aceștia până la alegeri, poate pune în discuție independența actualilor judecători ai Curții Constituționale în precesul de validare a alegerilor”, consideră Vldislav Gribincea.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.