Un aranjament de tip „back-to-back” permite băncilor să menţină personal şi capital la Londra, pentru că împrumuturile procesate în Uniunea Europeană sunt înregistrate la Londra, de unde este gestionat riscul şi sunt păstrate capitalul şi lichiditatea. Trei surse din apropierea acestui dosar au declarat pentru FT că Banca Centrală Europeană a scris unor instituţii financiare şi le-a spus că trebuie să îşi limiteze dependenţa de modelul „back-to-back” până în 2022.

FT subliniază că BCE nu încearcă să elimine complet aranjamentele de tip „back-to-back”, dar vrea să reducă numărul băncilor care utilizează acest model pentru a-şi menţine intacte operaţiunile din Londra în timp ce îşi utilizează entităţile de tip cutii poştale din UE.

Opoziţia BCE la modelul „back-to-back” este provocată de îngrijorarea că băncile vor crea entităţi de tip cutii poştale prin care vor derula operaţiuni substanţiale în zona euro, în timp ce aceste entităţi nu au resursele necesare pentru a acţiona independent în situaţii de criză. În replică, băncile susţin că operaţiunile „back-to-back” sunt o parte normală a finanţelor internaţionale şi aceste operaţiuni sunt utilizate deja în multe cazuri, în special în repatrierea la Londra a riscurilor de pe urma operaţiunilor de tranzacţionare asiatice.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!