CSJ nu va mai emite hotărâri explicative. Un proiect de lege prevede ajustarea legislației la hotărârile CC și criterii de calitate a hotărârilor judecătorești

CSJ nu va mai emite hotărâri explicative. Un proiect de lege prevede ajustarea legislației la hotărârile CC și criterii de calitate a hotărârilor judecătorești
Foto: noi.md

Prin inițiativa legislativă se propune modificarea cadrului legislativ, în special legat de:

a) instituirea criteriilor de calitate a hotărârilor judecătoreşti

Pentru a corespunde criteriilor de calitate, o hotărire judecătorească trebuie să fie motivată suficient (cu excepţia cazurilor in care, potrivit legii, hotărîrea nu cuprinde partea de motivare) şi să fie redactată într-o manieră clară.

b) excluderea competenţei Curţii Supreme de Justiţie de a emite hotărâri cu caracter explicativ

Potrivit legii, de competența plenului Curţii Supreme de Justiție (CSJ) ţine adoptarea hotărârilor explicative în chestiunile privind aplicarea prevederitor legale în practica judiciară. Principala sarcină a instanţei supreme în sistemul judecătoresc este cea de asigurare a aplicării uniforme și a interpretării corecte a legii.

În acelaşi timp, rolul CSJ de unificator al practicii judiciare urmează să se realizeze prin actele pe care aceasta le pronunţă pe cauzele individuale, respectiv pe cale jurisprudențială, și nu prin emiterea in abstracto a unor hotărâri explicative.

Deși atât prevederile Codului de procedură penală, cât şi cele ale Codului de procedură civilă stabilesc că hotărIrile explicative au doar caracter de recomandare pentru instanţele de judecată și organele de urmărire penală, în practică se atestă situaţia în care acestea sunt luate cu titlu obligatoriu de instanţele ierarhic inferioare, iar uneori sunt singurele care stau Ia fundamentarea unui act judecătoresc.

Cu privire la acest aspect, Curtea Constituţională, în Hotărârea nr. 21 din 22 iulie 2016, a reţinut că hotărârile judecătorilor urmează a fi întemeiate în baza prevederilor legale. Potrivit Curţii, asemenea „recomandări/explicații” în mod individual nu pot sta la baza unei hotărâri judecătoreşti, care urmează a fi întemeiată exclusiv pe prevederile legale. Judecătorii trebuie să beneficieze de libertate neîngrădită de a soluţiona în mod imparţial cauzele, în conformitate cu legea şi cu propria apreciere a faptelor.

Potrivit Comisiei de la Veneţia, adoptarea de către instanța supremă sau alte instanțe superioare a unor ghiduri de practică obligatorii pentru jurisdicţiile inferioare, situaţia întâlnită în câteva ţări postsovietice, ridică probleme în această privinţă. Într-un raport, Comisia a reținut că într-un sistem care are la bază independenţa judiciară, instanţele superioare asigură coerenţa jurisprudenței pe întreg teritoriul ţării prin hotărârile pronunţate de acestea în cauze individuale. Instanţele inferioare, fără a fi ţinute în mod formal să respecte precedentele judiciare în ţările cu sistem de drept continental, spre deosebire de situaţia din ţările cu sistem common-law, tind să se conformeze la principiile enunţate în cuprinsul deciziilor instanţelor superioare pentru a evita ca hotărârile lor să fie anulate în căile de atac.

c) instituirea în procedura civilă a recursului în interesul legii

Potrivit Ministerului Justiției, lipsa de unitate a practicii judiciare este o problemă a justiţiei care în permanenţă a constituit un temei de îngrijorare. Unificarea practicii judiciare urmează a fi asigurată de instanţa superioară prin hotărârile pronunţate pe cauze individuale. În acelaşi timp, pentru a asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către instanţele judecătoreşti, se propune introducerea în Codul de procedură civilă a „Recursului în interesul legii", în prezent acesta fiind regiementat doar de Codul de procedură penală.

Recursul în interesul legii nu este o cale de atac cu efecte asupra situaţiei părţilor din proces, ci are ca scop asigurarea interpretării şi aplicării unitare a legilor in viitor, în urma unei analize a actelor judecătoreşti prin care s-a dat soluţii contradictorii.

d) modificarea temeiurilor de inadmisibilitate a recursului în materie perială

e) asigurarea publicităţii şedinţelor de judecată prin examinarea recursului în materie penală cu participarea părţilor

f) ajustarea cadrului legal la hotărîrile Curţii Constituţionale

Prin proiectul de lege se propune aducerea prevederilor Codului de procedură penală, care reglementează instituţia excepţiei de neconstituţionalitate, în conformitate cu Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 2 din 9 februarie 2016. Or, actualele prevederi ale art. 7 din Codul de procedură penală, care stabilese că excepţia de neconstituţionalitate se depune la Curtea Constituţională de către Curtea Supremă de Justiţie, sunt contrare Hotărârii Curţii, prin care s-a stabilit că nu doar CSJ, dar şi alte instanţe judecătoreşti (judecătoriile şi curţile de apel) au dreptul de a sesiza Curtea Constituţională în vederea ridicării excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor legale care sunt sau urmează a fi aplicate la examinarea unui litigiu aflat pe rol.

Excepţia de neconstituţionalitate poate fi ridicată în faţa instanţei de judecată de către oricare dintre părţi sau reprezentantul acesteia, precum şi de către instanţa de judecată din oficiu.

Proiectul de lege urmează a fi discutat în comisiile parlamentare și supus votului în plenul Parlamentului.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Moldelectrica: Pentru moment, riscul deconectărilor îl considerăm depășit

Moldelectrica: Pentru moment, riscul deconectărilor îl considerăm depășit

Controale consultative și eliminarea „pașaportului albastru”: Ministerul Economiei anunță un pachet de modificări la Codul Muncii

Controale consultative și eliminarea „pașaportului albastru”: Ministerul Economiei anunță un pachet de modificări la Codul Muncii

Comisia Europeană a prezentat un plan de gestionare a valului de migranți de pe ruta balcanică

Comisia Europeană a prezentat un plan de gestionare a valului de migranți de pe ruta balcanică

Advertoriale
Orange Systems Academy explorat de studenţii UTM în cadrul unui stagiu de practică

Orange Systems Academy explorat de studenţii UTM în cadrul unui stagiu de practică

Anul acesta tu ești Moș Crăciun cu cardul de credit CIAO de la EXIMBANK!

Anul acesta tu ești Moș Crăciun cu cardul de credit CIAO de la EXIMBANK!

„Pământul ne hrănește, iar noi putem să îl răsplătim cu grija noastră” – lecții dedicate Zilei Mondiale a Solului (VIDEO)

„Pământul ne hrănește, iar noi putem să îl răsplătim cu grija noastră” – lecții dedicate Zilei Mondiale a Solului (VIDEO)

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
  Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
Cele mai populare
 • 1
  O rachetă a fost descoperită în apropierea orașului Briceni, anunță Ministerul Afacerilor Interne (FOTO)
 • 2
  Ultima oră! Se reduce rata de bază până la 20%. Octavian Armașu prezintă noile decizii de politică monetară (LIVE)
 • 3
  Prețul nucilor cu coajă pe piața moldovenească este sub 30 de lei. Se așteaptă o majorare la începutul lui decembrie
 • 4
  Ex-președintele georgian Mihail Saakașvili ar fi fost otrăvit cu mercur și arsen. Maia Sandu: „Necesită transfer la un spital adecvat pentru a-i salva viața”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.