Dispozitivele Portal pot fi instalate în locuințele persoanelor și sunt folosite pentru apeluri video. Prin intermediul Portal, un utilizator poate comunica atât cu alte persoane care au Portal, cât și cu oricine are aplicația Facebook Messenger pe telefonul mobil. Portal este dotat cu o cameră video de 12 megapixeli care focalizează imaginea în funcție de mișcările persoanei, folosind inteligența artificială (AI).

> > > > > > > > > > > >

Lansarea Portal are loc într-un moment dificil pentru Facebook. Pe 28 septembrie, 50 de milioane de conturi au fost expuse atacurilor cibernetice din cauza unei breșe de securitate. „Ar putea oamenii să mai aibă încredere în Facebook și să instaleze aceste dispozitive în casele lor?”, se întreabă analistul BBC, Dave Lee.

„De la bun început, am ținut cont de dreptul la viață privată în elaborarea acestui dispozitiv, atât la nivel de hardware cât și la nivel de software și AI”, a spus responsabilul pentru lansarea produsului, Andrew Bosworth. 

Bosworth a dat asigurări că Facebook nu va folosi Portal pentru afișarea materialelor publicitare.

„Nu intră în planurile noastre. Acest lucru nu ne aduce valoare”, a spus Bosworth. 

Fie ce-o fi, unii activiști pentru dreptul la viață privată se arată îngrijorați de lansarea Portal. 

„Portal aduce Facebook chiar în casa ta, acolo unde el te poate urmări. Nu cunoaștem aproape nimic despre ce fel de informații va colecta Facebook cu ajutorul acestor dispozitive. Singurul lucru de care companiile pot fi sigure este că acest dispozitiv va putea fi „spart” într-un mod sau altul”, a declarat Jennifer Lynch de la Fundația „Electronic Frontier”. 

„Mai mulți utilizatori au renunțat la Facebook din cauza riscurilor legate de viața privată. Ce soluție propune acum compania? Un ochi atotvăzător”, a scris analistul tech Kelly Weill.

Aceste critici par a nu fi luate în seama de către specialiștii de marketing din cadrul companiei, care prezintă Portal ca fiind „un mijloc de comunicare cu cei dragi”. 


Dispozitivele Portal deja pot fi comandate în Statele Unite. Versiunea cu diagonala ecranului de 38,1 cm costă 349 de dolari SUA, iar cea cu diagonala de 25,4 cm costă 199 de dolari SUA. Facebook intenționează să comercializeze Portal și în alte țări.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!