„Pentru votarea acestei legi nu avem voturi suficiente. Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat încă nu s-au pronunțat sau au venit cu condiții. Noi credem că introducerea noțiunii de „integrare europeană” nu trebuie negociat politic. Termenul pentru modificarea constituției expiră curând. De aceea, am decis ca în ședințele din această săptămână ale Parlamentului să supunem votului acest proiect și astfel fiecare deputat va avea ocazia să demonstreze dacă e cu adevărat pro-european sau doar folosește aceasta ca scop politic”, a declarat în context președintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc.

De menționat că pentru modificarea Constituției în Parlament sunt necesare cel puțin 67 de voturi. Democrații și popular-europenii au împreună 51 de deputați. Această inițiativă se poate solda cu succes doar dacă va fi susținută de cei 9 liberali, cei 5 liberal-democrați și, cel puțin, încă 2 din cei 6 neafiliați.

Anterior liderul PL, Mihai Ghimpu, declara că Partidul Liberal va susține inițiativa democraților, dar cu o condiție: ca aceasta să se face prin Unire cu România. 

Despre inițiativa de modificare a Legii Supreme care să conțină o referință specială că integrarea europeană este strategia Republicii Moldova democrații au anunțat încă în septembrie 2017.

Potrivit Constituției dacă de la prezentarea iniţiativei cu privire la modificarea Constituţiei, Parlamentul nu a adoptat timp de un an legea constituţională corespunzătoare, propunerea se consideră nulă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!