Vezi și: PDM vrea ca judecătorii să fie aleși de popor: Parlamentul urmează să vină cu un proiect de modificare a Constituției

„Judecătorii trebuie să facă dreptate, și nu să facă pe placul majorității”

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, nu vede inițiativa cu ochi buni.

Vin alegerile. Politicienii promovează idei populiste. Nu numaidecât cele care sunt cu adevăr necesare. În nicio țară din Europa judecătorii nu sunt aleși de popor. Chiar și SUA încearcă să renunțe la acest sistem. El s-a dovedit a fi bun pentru secolul 18, dar nociv pentru secolul 20 și 21.

Judecătorii trebuie să facă dreptate și nu să facă pe placul majorității. Dacă ei sunt aleși, ei se transformă în micropoliticieni, și asta le afectează independența.

Deseori dorința majorității nu este ceea ce ar trebui făcut, ci altceva. Este o mare diferența dintre dorința majorității și justiție”, consideră președintele CRJM.

El a venit cu trei argumente în susținerea opiniei sale.

1. Comisia de la Veneția nu recomandă alegerea judecătorilor. Judecătorii trebuie să devină nu persoanele care vorbesc bine, ci persoane care sunt buni specialiști. Pentru a introduce acest sistem este nevoie de cel puțin un an. 2. Pentru acesta este nevoie de a modifica Constituția. 3. Sistemul din SUA de alegere a judecătorilor a venit pe fundalul lipsei unei contrapondere pentru abuzurile în stat. Statul era slab și nu putea face dreptate, din acest motiv a delegat sarcina de a face dreptate cetățenilor. Acum suntem în altă eră”, a punctat Vladislav Gribincea.

„Este o idee apropiată democrației, dar...

Potrivit expertului în drept constituțional, Teodor Cârnaț, alegerea judecătorilor de către popor este o idee binevenită și aproape de democrație. Totuși, fostul membru al CSM ar opta mai degrabă pentru păstrarea actualului mecanism de desemnaere a judecătorilor: prin CSM, apoi numirea prin decret prezidențial.

Cunoaștem mai multe state unde judecătorii sunt aleși de către popor. De multe ori ceea ce alege poporul e mai aproape decât ceea ce alege un organ specializat cum este CSM-ul. Însă democrația costă. Asta înseamnă că dacă în prezent avem numai cheltuieli legate de întreținerea CSM ca organ de autoadministrare, pe viitor cu alegerea judecătorilor vom avea cheltuieli enorme. Dar în Republica Moldova nu avem buget atât de mare ca să ne permitem alegerea judecătorilor de către popor.

Dezavantajul este că judecătorii vor face campanie electorală, și de multe ori se va pune accentul pe populism și mai puțin  pe profesionalism.

Asta înseamnă că vor câștiga persoanele mai populiste, cu promisiune mai mari etc. În schimb CSM, care în prezent alege judecătorii, o să pună mai mult accentul pe profesionalism și integritate. Când judecătorul este ales de către popor, profesionalismul este lăsat adesea pe planul doi, integiratea la fel. Pentru că dacă promiți mai mult, poți fi ales”, ne-a spus juristul.

Trebuie să modificăm Constituția R. Moldova, pentru că, în conformitate cu ea, organul responsabil de numirea judecătorilor este CSM. Dar asta schimbă total procedura, care a dat anumite roade, bune sau rele”, a mai spus Teodor Cârnaț.

Am văzut acest mecanism de alegere a judecătorilor în SUA. Din punct de vedere al democrației, e mai aproape de ea. Însă eu mă bazez pe principiul profesionislimul, care poate fi apreciat doar de către profesioniști. Personal, mai bine m-aș axa pe sistemul actual – alegerea de către CSM și numirea de către președinte”, a adăugat Cârnaț.

„O inițiativă preelectorală”

Analistul politic, Igor Boțan, consideră că inițiativa este una care se înscrie perfect în campania preelectorală pentru scrutinul parlamentar din 24 febaruarie 2019.

Aceasta e ideea Partidului Social Democrat de la începutul anilor 2000, dacă nu greșesc. Se pare că domnul Mușuc (n. r. - Eduard Mușuc) venise cu această idee, care ulterior fusese îmbrățișată și de către domnul Șelin (n. r. - Victor Șelin). Știu că atitudinea a fost foarte sceptică a societății. Sigur că e foarte interesant. Dar trebuie consultată în țară și trebuie consultată și de Comisia de la Veneția. E un proces foarte lung”, a declarat pentru AGORA Igor Boțan.

E un fel de propunere preelectorală. Să nu uităm că Partidul Democrat a propus și rechemarea deputaților, ca să se convingă că acest lucru contravine Constituției, lucru pe care l-a constatat și Comisia de la Veneția. E o promisune care se înscrie o perfect în campania preelectorală”, a mai spus expertul.

Amintim că Partidul Democrat vrea ca judecătorii din Republica Moldova să fie aleși de popor. Anunțul a fost făcut astăzi de liderul formațiunii, după ședința săptămânală de la partid.

Potrivit lui Vlad Plahotniuc, acest lucru este necesar pentru a spori nivelul de încredere al populației în Justiție. Acesta a dat asigurări că înainte de aprobare proiectul va fi dezbătut pe larg cu societatea civilă.

În prezent, în Republica Moldova sunt peste 400 de judecători.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!