Probabil sunteți curioși să aflați cum funcționează acest sistem informațional automatizat. Simplu! Accesați portalul actpermisiv.gov.md, autentificați-vă prin semnătura mobilă sau prin cea electronică, selectați tipul actului permisiv pe care doriți să-l obțineți, alegeți genul de activitate și spor la îndeplinirea cererii, pas cu pas.

Acest proces este simplificat datorită schimbului de date, prin platforma MConnect, cu alte sisteme informaționale de stat. În așa fel, majoritatea datelor care trebuie introduse în cerere sunt preluate în mod automatizat de sistem odată cu introducerea IDNO-ului sau IDNP-ului.

La fel, MConnect permite verificarea unui șir de criterii de eligibilitate, de conformitate a solicitantului, cum ar fi respectarea obligațiilor față de BPN. Ceea ce optimizează atât timpul de depunere cât și cel de examinare a dosarului și sporește calitatea deciziilor luate.

După depunerea dosarului, în termen de cel mult 10 zile, veți primi datele necesare pentru achitarea online a serviciului. Operatorul tehnic din cadrul autorității emitente va verifica tranzacția, astfel încât să se purceadă la perfectarea actului solicitat. Iar când documentul este gata, adică în trei zile lucrătoare, veți primi o notificare. Nu rămâne decât să veniți la sediul autorității emitente și să-l ridicați. Apropo, în viitor va fi posibilă eliberarea actului permisiv în variantă electronică.

Datorită integrării cu platforma de interoperabilitate, datele despre actele permisive sunt disponibile, în format electronic, în timp real. În câțiva ani aceasta va permite excluderea în general a actului permisiv ca document pe hârtie.

Vorbim de domeniul metalelor prețioase, pe care noi le licențiem. Agentul, până la depunerea cererii respective, urma să se deplaseze la Inspectoratul Ecologic, să obțină avizul ecologic. Doar după asta să vină la noi și să depună cererea și să obțină licența. Ce s-a întâmplat după lansarea sistemului – agentul economic a depus online cererea fără ca să se deplaseze la noi sau la Inspectoratul Ecologic. Noi avem responsabilitatea să coordonăm singuri pe intern cu Inspectoratul Ecologic”, a menționat șeful Direcției Licențiere a Unităților de Drept din cadrul ASP, Alexandru Leapin.

Imaginați-vă că, în trecut, dacă antreprenorul se deplasa de la Briceni sau de la Cahul, din toată republica, pentru a ridica un act permisiv, licență sau autorizație, acum nu mai este necesară deplasarea lui prin republică”, a declarat șeful Departamentului Înregistrare și Licențiere a Unităților de Drept din cadrul ASP, Victor Cebotari.

Totodată, se preconizează ca, în viitor, actele să poată fi ridicate din orice centru multifuncțional din țară. „Este un grafic elaborat de către elaboratorul sistemului care stabilește că, până la sfârșitul anului 2019, toate actele permisive la nivel de țară să fie eliberate prin intermediul SIAGEAP-ului”, a spus Alexandru Leapin.

Acest material este realizat în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare, și cu susținerea Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!