Implementarea reformele pentru care R. Moldova s-a angajat trebuie să fie o prioritate, subliniază rezoluția Parlamentului European. Comisia pentru Afaceri Externe a instituției mai este îngrijorată de libertatea și transparența alegerilor, libertatea justiției, de eforturile făcute împotriva spălării banilor și acțiuni insuficiente în domeniul anticorupției.

Cu toate acestea, deputații îi încurajează pe cei care conduc eforturile necesare pentru a reforma sectorul bancar după frauda bancară în valoare de un miliard de dolari.

Moldova este capturată de interese oligarhice, cu o concentrare a puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane care își exercită influența asupra Parlamentului, Guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, justiției și presei - se arată în textul rezoluției.

Documentul vorbește despre suspendarea asistenței financiare pentru Republica Moldova, cel puțin până după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Totodată, autorii menționează că sprijinul financiar ar trebui realocat pentru susținerea societății civile și presei libere.

Este regretabil că astăzi trebuie să vorbim despre Moldova ca despre un stat în care elemente democratice de bază și statul de drept sunt puse grav în pericol de către o mână de oameni. Implementarea unor părți cheie din Acordul de Asociere lasă de dorit. Sper că acest raport va servi ca un semnal de alarmă pentru autoritățile de la Chișinău. Viitorul relațiilor dintre UE și Republica Moldova depind acum foarte mult de cum se vor desfășura următoarele alegeri parlamentare. Nu este despre cine va câștiga, ci despre cum vor cîștiga”, a declarat raportorul pentru Republica Moldova, lituanianul Petras Auštrevičius.

În același timp, Georgia a fost lăudată în PE pentru reformele pe care le întreprinde, fiind încurajată să le continue.

Amintim că, în luna iulie curent, prima tranșă din asistența macrofinanciară a fost suspendată din cauza invalidării alegerilor din Chișinău. Referitor la această decizie, președintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, a declarat că Republica Moldova a fost pedepsită pe nedrept, iar Uniunea Europeană „este dominată de elemente politice”. În același timp, Partidul Democrat a opinat că votul Parlamentului European nu a fost transparent.

La exact o lună după această decizie a PE, democratul Candu declara că guvernarea este foarte aproape de a îndeplini condițiile pentru a cea de-a doua tranșă de asistență macrofinanciară din partea UE. Află aici părerea deputaților moldoveni despre suspendarea asistenței macrofinanciare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!