UPDATE 10:45 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI (IGSU) continuă lucrările  de demontare și curățare a fragmentelor de beton prăbușite la etajele afectate de deflagrație în scara blocului de pe bulevardul Moscovei 11/5. La fața locului funcționează celula de criză condusă de șeful IGSU, general-maior Mihail Harabagiu, care ia decizii privind gestionarea activității forțelor implicate la lichidarea consecințelor deflagrației.


Pe parcursul zilei de 9 octombrie, 54 de locatari ai blocului au avut posibilitatea să-și recupereze o parte din bunurile materiale aflate în apartamente. În total, pentru lichidarea consecințelor exploziei la fața locului activează peste 100 de persoane responsabile din cadrul IGSU, IGP, Departamentul Trupelor de Carabinieri și autorități publice.


În curtea blocului funcționează un cort, unde voluntarii pe parcursul zilei donează obiecte de primă necesitate și bunuri persoanelor sinistrate.

VIDEO. Momentul exploziei din blocul de la Râșcani


Știrea inițială:

La Spitalul Clinic al MSMPS sunt cazate 18 persoane, cărora li se acordă toată asistența medicală, fiind consultați de către medicul terapeut, cardiolog și psiholog. Spitalul mai dispune de 21 de locuri pentru cazare, în caz că numărul solicitărilor va crește. La fel, la Sanatoriul Preventoriu de Bază „Constructorul” au fost prevăzute 50 de locuri suplimentare pentru cazare.

De asemenea, în cadrul ședinței Comisiei pentru situații excepționale și de urgențe de sănătate publică, s-a decis acordarea tuturor persoanelor care au avut de suferit de pe urma exploziei, din fondul de ajutoare umanitare a MSMPS, seturi de încălțăminte, alimente și produse de igienă. Totodată, Primăria va asigura livrarea produselor alimentare către Spitalul Clinic al MSMPS.

Potrivit Ministerului Sănătății, Guvernul a acordat ajutor financiar familiilor celor decedați, în sumă de 50.000 de lei, iar Primăria Capitalei a alocat 10 milioane de lei pentru reparația locuințelor și, la necesitate, procurarea de locuințe noi.

Între timp, pe internet a apărut o înregistrare video din timpul unei transmisiuni în direct, în care a fost surprins momentul exploziei.

În urma exploziei, patru persoane, printre care un copil, și-au pierdut viața. Potrivit informațiilor preliminare, tragedia s-ar fi produs din cauza unei butelii de gaz.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!