FMI progonează că economia globală va crește cu 3,7% în anii 2018-2019, adică cu 0,2% mai puțin decât era prevăzut la începutul anului. 

Riscurile cu care se confruntă sistemul financiar global au crescut în ultimele șase luni, iar situația s-ar putea înrăutăți din cauza problemelor care există pe piețele emergente, potrivit declarațiilor făcute de expertul FMI, Tobias Adrian.  

Deși sistemul bancar s-a consolidat datorită măsurilor întreprinse în urma crizei din 2008, ușurarea condițiilor pentru obținerea finanțării duce la acumularea factorilor de risc, a anunțat FMI. 

„Pe termen scurt, riscurile asupra stabilității financiare au crescut. Per ansamblu, actorii de pe piață par a fi inactivi în privința posibilității unui declin brusc în condițiile financiare”, a constatat FMI.

Expertul FMI în piețele de capital, Tobias Adrian, a avertizat asupra apariției unor „șocuri” pentru sistemul financiar global. Aceste șocuri ar putea lua forme diferite, spre exemplu, crșeterea peste așteptări a inflației, care ar duce la majorarea ratei dobânzii. Un alt pericol ține de posibilitatea unei ieșiri „dezordonate” a Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

„Interacțiunea care există între sporirea factorilor de risc, pe de o parte, și declinul prețurilor activelor, pe de alta parte, poate genera consecințe negative pentru activitatea macroeconomică”, a spus Tobias. 

China acumulează datorii 

Un alt motiv de îngrijorare este faptul că statul chinez a început să acumuleze datorii, chiar dacă autoritățile au întreprins măsuri pentru a remedia acest lucru, a menționat Tobias. 

Raportul FMI afirmă că creșterea economică a atins apogeul în țările dezvoltate, în timp ce decalajul existent între marile puteri economice și piețele emergente a început să crească. Prin urmare, FMI a revizuit astăzi prognoza sa privind creșterea economică, inclusiv din cauza escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!