FMI progonează că economia globală va crește cu 3,7% în anii 2018-2019, adică cu 0,2% mai puțin decât era prevăzut la începutul anului. 

Riscurile cu care se confruntă sistemul financiar global au crescut în ultimele șase luni, iar situația s-ar putea înrăutăți din cauza problemelor care există pe piețele emergente, potrivit declarațiilor făcute de expertul FMI, Tobias Adrian.  

Deși sistemul bancar s-a consolidat datorită măsurilor întreprinse în urma crizei din 2008, ușurarea condițiilor pentru obținerea finanțării duce la acumularea factorilor de risc, a anunțat FMI. 

„Pe termen scurt, riscurile asupra stabilității financiare au crescut. Per ansamblu, actorii de pe piață par a fi inactivi în privința posibilității unui declin brusc în condițiile financiare”, a constatat FMI.

Expertul FMI în piețele de capital, Tobias Adrian, a avertizat asupra apariției unor „șocuri” pentru sistemul financiar global. Aceste șocuri ar putea lua forme diferite, spre exemplu, crșeterea peste așteptări a inflației, care ar duce la majorarea ratei dobânzii. Un alt pericol ține de posibilitatea unei ieșiri „dezordonate” a Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

„Interacțiunea care există între sporirea factorilor de risc, pe de o parte, și declinul prețurilor activelor, pe de alta parte, poate genera consecințe negative pentru activitatea macroeconomică”, a spus Tobias. 

China acumulează datorii 

Un alt motiv de îngrijorare este faptul că statul chinez a început să acumuleze datorii, chiar dacă autoritățile au întreprins măsuri pentru a remedia acest lucru, a menționat Tobias. 

Raportul FMI afirmă că creșterea economică a atins apogeul în țările dezvoltate, în timp ce decalajul existent între marile puteri economice și piețele emergente a început să crească. Prin urmare, FMI a revizuit astăzi prognoza sa privind creșterea economică, inclusiv din cauza escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China.