Programul va putea fi accesat de către tinerii doritori de a lansa o afacere sau care au inițiat și conduc o întreprindere nou-înregistrată pe teritoriul Republicii Moldova, în zonele rurale și urbane; care au vîrsta cuprinsă între 18-35 de ani și sunt cetățeni moldoveni.
Programul va oferi tinerilor două forme de susținere financiară:
a) „Business Voucher” pentru accesarea serviciilor de instruire și consultanță în mărime de maxim 10 mii lei;
b) Finanțarea proiectului investițional care va reprezenta cel mult 80% din suma investiției necesare în mărime maximă de 180 mii lei.
2) Suport informațional, consultativ și de mentorat la etapele de elaborare și implementare ale proiectului investițional, în decurs de 2 ani după perioada finanțării.
Inițiativa Guvernului este programată pentru trei ani, iar la finalul primului an, după hackathonul de idei și promovarea lor, cele mai bune dintre ele vor fi selectate pentru finanțare.
Finanțarea se va realiza în două tranșe:
a) I tranșă – 70% din suma finanțării nerambursabile se va acorda după ce beneficiarul va investi ori va avansa procurarea de echipament din contribuția proprie de 20%, conform proiectului investițional;
b) II tranșă – 30% din suma finanțării nerambursabile va fi transferată beneficiarului timp de 10 zile lucrătoare după prezentarea documentelor confirmative privind finalizarea investiției din prima tranșă conform planului investițional.
Banii se vor oferi doar în aceste condiții:
a) să nu se modifice fondatorii întreprinderii; b) să nu se modifice genurile de activitate cu activități neeligibile; c) să nu se comercializeze bunurile procurate din contul finanțării nerambursabile; d) să nu se înstrăineze afacerea; e) să se mențină cel puțin un loc de muncă creat cu suportul Programului, pe bază permanentă, pe perioada de monitorizare.
Următoarele tipuri de afaceri nu vor fi eligibile pentru finanțare din partea statului:
a) activitățile de intermediere financiară și asigurări, case de amanet; b) tranzacții imobiliare, activități de consultanță juridică; c) activități de jocuri de noroc și pariuri; d) comercializarea de armament; e) activități din domeniul comerțului cu ridicata și amănuntul; f) activități din domeniul alimentației publice; g) activități de producere sau comercializare a tutunului și alcoolului.
Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, în prezent se atestă o insuficiență în domeniul susținerii tinerilor pentru inițierea sau dezvoltarea afacerii, unde ponderea acestora rămîne a fi relativ mică, 2,4% din antreprenori au vîrsta de pînă la 24 ani și 20,3% au vîrsta cuprinsă între 25-34 ani. Datele statistice arată că tinerii din Republica Moldova sînt mai predispuși să inițieze o afacere 44,40%, comparativ cu adulții 24,99%.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.